"Vi är inte förvånade"

Investmentbolaget Creades med ordförande Sven Hagströmer (th) har seglat om Systemair som största aktieägare i Lindab. Så här tycker Systemairs vd och huvudägare Gerald Engström (tv) om det.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2012-08-30

När ventilationsföretaget Systemair i förra veckan köpte investmentboalget Ratos aktiepost i Lindab blev Systemair den enskilt största aktieägaren i ventilationsföretaget Lindab.

Men det varade inte länge. Idag torsdag framkom att Creades köpt på sig fler Lindab-aktier så att Creades nu återigen är Lindabs största aktieägare med en ägarandel på 11,7 procent jämfört med Systemairs 11,6 procent.

Enligt Gerald Engström från Systemair finns det ingen konflikt mellan Systemair och Creades vad gäller Lindab.

– Vi är inte förvånade över att Creades nu ökar sin ägarandel i Lindab. Vi anade att Creades skulle fortsätta köpa på sig Lindab-aktier, säger Engström till Realtid.se

– Och vi har inga ambitioner att tävla med Creades om att vara största aktieägare i Lindab. Creades är välkomna att öka sin ägarandel i Lindab om de vill göra det.

Engström uppger att Systemair för närvarande inte har några ambitioner att öka sin ägarandel i Lindab ytterligare.

Nyhetsbyrån Direkt refererade under torsdagen Systemairs bolagsstämma där det var tal om att Systemair skulle köpa ut Lindabs ventilationsverksamhet och betala för det genom att sälja ut nya Systemair-aktier via en nyemission på 2 miljarder kronor.

Engström kommenterar uppgifterna för Realtid.se:

– Det där är inget som vi har sagt rent ut, men vi kan förstås inte utesluta att det kan inträffa på sikt. Just nu är det ett mer spekulativt resonemang som inte är nära förestående.

Engström bekräftar dock uppgifterna enligt Direkt om att han begärt en extra bolagsstämma i Lindab för att få bli invald i Lindabs styrelse.

– Det stämmer.

När framförde du den begäran om en extrastämma?

– Det var nyligen.

Hur många styrelseposter vill du ha i Lindabs styrelse?

– En styrelsepost räcker bra.

Lindab har enligt sin hemsida åtta styrelseledamöter i sin styrelse varav två ledamöter från Ratos som alltså nu har sålt av sin aktiepost i Lindab till Systemair.

Ratos informationschef Emma Rheborg uppger att det nu är upp till Lindabs valberedning att komma med förslag om Ratos två ledamöter i Lindab-styrelsen ska sitta kvar eller ej.

– Som generell princip tillhör det inte vanligheterna att folk från Ratos sitter kvar i bolag där vi inte längre är aktieägar. Sedan kanske det är lite speciellt med Lindab, men det är upp till Lindabs valberedning vad de vill föreslå.

Engström bekräftar att han har haft kontakt med Creades om Lindab.

När då?

– Senast idag (torsdag, den 30 augusti 2012). Men vi har haft kontakt med dem tidigare också, både innan och efter vi köpte Ratos ägarandel i Lindab.

När hade ni kontakt med Creades för första gången om Lindab?

– Jag minns inte exakt när det var. Det var väl i samband med att Creades började köpa aktier i Lindab i våras (2012).

Vad har ni pratat med Creades om?

– Vi har pratat både om högt och lågt.

Är ni kontanta?

– Vi har ingen anledning till något annat. Det är vi väl med de flesta, eller med alla. Vi försöker hålla oss väl med alla.

Vilka frågor tänker du driva i Lindabs styrelse?

– Framför allt vill jag lära känna Lindab och förstå bolagets verksamhet. Det är det viktigaste för mig i det här skedet. Jag kommer inte att ha några förutfattade meningar.

Aktiespararnas företrädare Gunnar Ek sa till nyhetsbyrån Direkt vid dagens bolagsstämma i Systemair att Engström skulle kunna betyda mycket för att vända Lindabs utveckling till det bättre framöver.

Vad anser du om Lindabs utveckling?

– Jag hoppas få förståelse för hur utvecklingen är när jag kommer med i Lindabs styrelse. Innan dess tänker jag inte ha någon uppfattning.

Ser du stor potential i Lindab?

– Jag tror att det går att förbättra Lindabs lönsamhet. Det tror jag absolut.

Hur?

– Det är liksom för tidigt att uttala sig om. Jag har tankar om det, men det är för tidigt att uttala sig om det nu, säger Gerald Engström.

Platsannonser

Logga in