- Publicerad
<pufftextlänk> I en intervju i TV 4 anklagar Marita Ulvskog Ericssons vd Carl-Henric Svanberg för att ingå i en kampanj mot regeringen. Hon säger att han måste spela med öppna kort och beskriva hur verkligheten i Sverige faktiskt ser ut.</pufftextlänk> Men hur rätt beskriver Marita Ulvskog själv situationen i Sverige? Realtid.se har gått igenom hennes påståenden om Sveriges utveckling i intervjun och ger henne bara tre poäng av nio möjliga.
Realtid.se
I en intervju i TV 4:s Ekonominyheterna sa Ericssons vd Carl-Henric Svanberg att det vore bra med en ny regering. Senare slår socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog tillbaka med att säga att Carl-Henric Svanberg måste spela med öppna kort och inte falska förespeglingar om man ska delta i den politiska debatten.
Realtid.se har granskat de tio påståenden som hon själv uttalade i sin intervju, varav ett inte kunde poängbedömas (citat nummer 5).
1. ”I Sverige har vi en mycket starkare ekonomisk tillväxt än på andra håll i världen.”
Enligt Hubert Fromlet, chefsekonom på Föreningssparbanken, har det inte varit något ”direkt kanonår”, men ett ”ganska bra år”.
– Det ser skapligt ut i dagsläget, åtminstone för den som har ett jobb. Men vi är inte helt unika och man bör vara lite ödmjuk. Då är det inte rätt att beskriva oss som bäst i Europa.
Enligt Hubert Fromlet kan man inte heller luta sig tillbaka utan man måste se framåt, och då har Sverige många utmaningar.
– Vi har varit passiva reformpolitiskt de senaste åren när andra länder, som exempelvis Danmark, gjort mycket mer. Vi har en hög arbetslöshet där de unga inte kommer in på arbetsmarknaden och regeringen skulle kunna agera mer kraftfullt för småföretagen.
OECD:s prognos för den svenska tillväxten är 2,4 procent för 2005. Det kan jämföras med den förväntade genomsnittliga tillväxten för samtliga OECD-länder på 2,7 procent.
Poäng: Realtid.se ger ett halvt rätt
2. ”Investeringarna i Sverige ökar väldigt kraftigt.”
– Det är sant och det är väldigt bra att investeringarna ökar och byggandet kommit igång, säger Hubert Fromlet.
Poäng: Realtid.se ger ett rätt
3. ”Produktiviteten i Sverige har ökat kolossalt mycket på några år.”
Mellan 1996 och 2004 har den svenska produktivitetsökningen varit 2,4 procent. En betydligt högre siffra är Euro-områdets 1,7.
Även här håller Hubert Fromlet med Marita Ulvskog. Det är bra att industrin ökar sin produktion eftersom innovationer är en av nyckelfaktorerna till långsiktig tillväxt. Men han har ändå vissa reservationer till uttalandet.
– Det är naturligtvis bra att industrin går bra. Men produktiviteten ökar ju även eftersom att sysselsättningen inte gör det.
Poäng: Realtid.se ger ett halvt rätt
4. ”Nyföretagandet ökar”
Det stämmer att nyföretagandet ökade under de första sex månaderna i år. Likaså ökade nyföretagandet 2004, med 15,7 procent jämfört med föregående år.
Men kanske är det värt att minnas att både 2002 och 2003 visade bottensiffror över antalet nyregistrerade företag.
Enligt Nyföretagarcentrum är Sverige fortfarande bland de sämsta i klassen.
– Samtidigt som det är glädjande med uppåtgående trend så ligger vi generellt dåligt till i Europa i fråga om nyskapandet av nya företag, sade Harry Goldman, verkställande ledamot i Nyföretagarcentrum när siffrorna för de sex första månaderna 2005 kom i september.
Poäng: Realtid.se ger ett halvt rätt
5. ”Svanberg deltar i en politisk kampanj mot regeringen, och han målar upp en bild som inte är korrekt. Han måste spela med öppna kort om han ska delta i debatten”, sa Ulvskog i tv4-intervjun.
Ericssons pressavdelning uppger till Realtid.se att Svanberg inte haft för avsikt att skapa en större politisk debatt. I en större intervju med tv4 hade han bara uttryckt sina personliga åsikter, förklarar de. Realtid.se har inte lyckats nå Svanberg personligen.
Poäng: Realtid.se ger varken rätt eller fel.
6. ”Företag flyttar hem igen för att det är sådana gynnsamma förhållanden i Sverige.”
Realtid.se har inte lyckats hitta någon statistik över hur många företag det är som väljer att flytta hem igen.
Enligt Hubert Fromlet, Föreningssparbanken, är dock uttalandet något man bör ta med en nypa salt.
– Det är alltid ett eller annat företag som flyttar hem, men det är ingen trend eller så att den svenska marknaden blivit mer attraktiv. Det är det våghalsigt att påstå.
Poäng: Realtid.se ger noll rätt
7. ”Sysselsättningsgraden ökar ordentligt och den öppna arbetslösheten minskar”
Visst har arbetslösheten minskat något sedan juli i år, men statistiken visar att den gör det varje år efter sommaren. Arbetslösheten når alltid sin topp under sommarmånaderna för att sedan avta fram till december. Ser man på arbetslösheten i november 2005 var den högre än motsvarande tid förra året. Minskningen från juli till december var något större 2004 än 2005. Jämför man med motsvarande tid år 2002 är den betydligt högre. Detta trots att Sverige är inne i en betydligt bättre konjunktur i år är 2002.
Poäng: Realtid.se ger noll rätt
8. ”Sverige har lägre arbetslöshet och mycket starkare sysselsättning än nästan alla andra delar av Europa och andra delar av världen.”
För första kvartalet 2005 låg Sverige lite bättre till än arbetslöshetssnittet för OECD-länderna, 6,3 jämfört med 6,7. Dessa siffror är hämtade från OECD:s databas.
Jämför vi med våra nordiska grannar var vi näst sämst efter Finland. Norge och Danmark hade vid samma tidpunkt 4,5 respektive 5,1 procents arbetslöshet. Jämför vi med Euro-området låg Sverige bra till eftersom Euro-området i genomsnitt hade en arbetslöshet på 8,8 procent.
Poäng: Visst har Sverige inte sämst siffror jämfört med OECD. Men att säga att Sverige har mycket starkare sysselsättning än nästan alla andra länder stämmer inte. Realtid.se ger ett halvt rätt.
9. ”Vi visar just nu väldigt goda resultat vad gäller forskning och utbildning”
I dagar där larmen duggar tätt om hur kunskapsnivåerna sjunker i de svenska skolorna och om hur många barn som slutar högstadiet utan att kunna läsa och skriva, kan uttalandet ses som något märkligt.
Även OECD, som mäter grundskoleelevers kunskap i bland annat matematik och läsförståelse, placerar Sverige på en ”medioker mellannivå” (se DN den 29 oktober).
Och Högskoleverket rapporterade i augusti i år om hur universitetsstudenternas förkunskaper i matematik är allt sämre.
Enligt en internationell studie från kinesiska Jio Tong University tappar svenska universitet mark. Uppsala, Lund och Stockholm ligger högt på rankingen, men sammanlagt rankas de tio främsta lärosätena i Sverige lägre 2005 än vad de gjorde 2003. Trots detta hör elva svenska lärosäten till de 400 bästa i världen.
Poäng: Realtid.se ger noll rätt.
10. ”Svenskarna jobbar hårdare än nästan alla andra, och går i pension senare än nästan alla andra utvecklade industriländer.”
Realtid.se har inte lyckats hitta statistik över alla utvecklade industriländer. Men sett till våra nordiska grannländer är svenskarna de som pensionerar sig först, tvärtemot vad Marita Ulvskog alltså hävdar.
Enligt Kommittén för arbetstids- och semesterregler är den genomsnittliga pensionsåldern i Sverige 58,2 år, trots att den lagstadgade pensionsåldern är 65 år. I Danmark är den verkliga pensionsåldern 60,6 år och i Finland 59,1 år. I Norge, där den lagstadgade pensionsåldern är 67 år, ligger den verkliga genomsnittliga pensionsåldern på 62 år.
Uttalandet om att svenskar jobbar hårdare än nästan alla andra har Realtid.se haft svårt att utvärdera. Hur det mäts är en tolkningsfråga.
Poäng: Realtid.se ger noll rätt.
Realtid.se har försökt nå Marita Ulvskog för en kommentar.
Emilie Westholm
emilie.westholm@realtid.se
Petter Brunnberg
petter.brunnberg@realtid.se