Finans Nyhet

Vem tjänar på Katrina?

Publicerad

Hundratals döda och tusentals hemlösa. Katrina är den värsta naturkatastrofen som drabbat USA. Trots detta finns det vissa som i slutändan tjänar på katastrofen.

De stora förlorarna är flygbranschen, hotell och casinon. Den materiella förödelsen är total och det lär dröja innan turisterna återvänder till södra Louisiana och New Orleans. Utöver bortfallet av turister drabbas flygnäringen också av höjda oljepriser. Något som oljebolagen inte sörjer.

Stormen har inte påverkat tillgången på råolja. Däremot är raffineringskapaciteten utslagen, vilket kommer att fortsätta pressa upp priserna. Något som i högsta grad gagnar oljebolagen. Exxons, Chevrons och Conoco-Philips aktier steg under torsdagen.

Andra stora vinnarna är faktiskt försäkringsbolagen. Kanske inte på kort sikt, eftersom stora belopp ska betalas ut. Å andra sidan är de i sin tur återförsäkrade och behöver inte ta hela smällen själva. Efter en naturkatastrof brukar försäljningen av försäkringar öka samtidigt som premierna stiger. På sikt kan försäkringsbolagen gå ut som vinnare.

Annons

De omedelbara vinnarna är de stora byggvaruhusen. Enorma mängder byggmateriell väntas gå åt i återuppbyggnaden av New Orleans. Aktierna för stora byggvaruhusen Home Depot och Lowe´s steg under veckan. Initialt har mest plywoodskivor och ficklampor gått åt.

Annons