Finans Nyhet

Veidekkes Lennart Weiss: Inget byggbolag går rent från skattefusk bland underleverantörer

Taggar i artikeln

ESG-podden Lennart Weiss
Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke. Foto: TTLennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke. Foto: TT
Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke. Foto: TT
Publicerad

Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke, säger till Realtid ESG-podden att han anser att i princip alla större svenska byggbolag är indragna i en ”röta” som grundar sig i att de i allt högre grad anlitar utländska underleverantörer som fuskar med skatten i Sverige.

Realtid.se

I det åttonde avsnittet av ESG-podden, så ligger fokus på ”S:et” i ESG, vilket innebär företags hanteringen av sin arbetskraft, till exempel jämställdhet i styrelse och ledning, och hur de förhåller sig till omvärlden och politiken.

När Lennart Weiss initierade en granskning av sina egna underleverantörer på Veidekke som var baserade utomlands, så hävdar han att alla visade på tecken av skattefusk i Sverige:

– Jag upptäcker till min förvåning och förfäran att alla bolag som vi undersöker fuskade med löner, skatter och sociala avgifter, säger han i podden on resultatet av de interna kontrollerna som han initierade förra året efter fått ansvar för compliance inom Veidekke.

Annons

– De här företagen har visat sig ha utvecklat en sofistikerad metodik att skapa en fasad av att allt är okej.

I podden så beskriver Lennart Weiss också vilken roll han anser att politiker, investerare och företagen själva har i att skapa bättre förutsättningar för en fungerande byggindustri i Sverige och är noga med att poängtera att han inte har något emot att utländsk arbetskraft, speciellt från andra EU-länder, kommer till Sverige, tvärtom är det bra, för det behövs mer duktig arbetskraft här inom byggbranschen.

Lyssna på hela avsnittet här>>

Annons

Annons