Finans Nyhet

Veidekke delas – fastighetsverksamheten kan noteras

Taggar i artikeln

Veidekke
VeidekkeVeidekke
Foto: Veidekke
Publicerad
Uppdaterad

Morgonsvepet torsdag: Veidekke delas – fastighetsverksamhet kan börsnoteras, EQT bekräftar stängning av Ventures-fond och nytt bakslag i handelssamtalen.

Olof Swahnberg

Veidekke delas – fastighetsverksamhet kan börsnoteras 

Styrelsen i norska byggbolaget Veidekke beslutade på onsdagen att dela bolaget i två separata enheter. Fastighetsutvecklingsverksamheten ska nu ske under nytt ägarskap. Den kan även komma att börsnoteras. Det framgår av ett pressmeddelande.

Styrelsen har givit ledningen uppdraget att planera för hur en uppdelning av bolaget kan genomföras på bästa sätt för att skapa värden. Alternativen som nämns är en separat börsnotering av fastighetsutvecklingsverksamheten, en utdelning av densamma till Veidekkes aktieägare samt avyttring av hela eller delar av fastighetsutvecklingsverksamheten, enligt Dagens Industri. 

Annons

Nytt bakslag i handelssamtalen

Handelssamtalen mellan USA och Kina har åkt på ett bakslag. Kina vägrar gå med på att binda sig vid köp av amerikanska jordbruksprodukter för de 50 miljarder dollar som Donald Trump tidigare aviserat, erfar Wall Street Journal.

Asienbörser sjunker på torsdagen  

Annons

Asiatiska börser faller överlag på torsdagen sedan kinesisk statistik visat att handelskriget mellan Kina och USA slår mot tillväxten i världens näst största ekonomi, skriver Reuters.

Tillväxten för Kinas industriproduktion ökade tydligt mindre än väntat i oktober då den steg 4,7 procent i årstakt. Förväntningarna låg på en ökning med 5,4 procent.

MSCI-index för aktier i Asien och Stillahavsregionen exklusive Japan sjunker 0,3 procent medan Nikkei-index sjunker med 0,8 procent.

Annons

Amerikanska aktieindex steg mestadels på onsdagen med hjälp av uppgångar för bland annat Walt Disneys aktie. Dow Jones och S&P 500 stängde på nya rekordnivåer och  storbolagsindexet S&P 500 steg 0,1 procent.

Minifuturen för S&P 500 sjunker 0,1 procent på torsdagsmorgonen, enligt Reuters. 

Joakim Arvius ny vd för Pangea i Sverige

Joakim Arvius blir ny vd för Pangea Sverige när Andreas Birgersson slutar för att bli vd i en ny investeringsverksamhet som startar upp i vår. Birgersson har varit med sedan starten av Pangea och har varit Sverigeansvarig sedan 2014, skriver Fastighetsvärlden.

Joakim Arvius är partner i Pangea och har varit med sedan starten 2009. Han har arbetat i den svenska transaktionsmarknaden sedan 1994, bland annat på Skanska, AP Fastigheter (Vasakronan) och HSH Nordbank. Han kom till Pangea 2006. Samtidigt tar André Lundberg ett tydligt ansvar för corporate finance-verksamheten inom Pangea, skriver Fastighetsvärlden.

Latour emitterar obligationslån

Latour har emitterat två obligationslån om sammanlagt 2 miljarder kronor inom ramen för sitt befintliga MTN-program. Likviden från obligationsemissionerna kommer att användas till förvärvsfinansiering.

Det ena obligationslånet uppgår till 1,1 miljard kronor med en löptid på drygt 3 år med förfall den 27 mars 2023 och löper med en årlig rörlig ränta om tre månader STIBOR plus en kreditmarginal på 0,52 procent.

Det andra obligationslånet uppgår till 900 MSEK med en löptid på drygt 5 år med förfall den 27 mars 2025 och löper med en årlig rörlig ränta om tre månader STIBOR + en kreditmarginal på 0,82 procent.

Handelsbanken och SEB har arrangerat emissionerna.

EQT bekräftar stängning av Ventures-fond 

EQT stänger sin senaste riskkapitalfond (venture fund) för insättning efter att ha tagit in 660 miljoner euro. Det framgår av ett pressmeddelande, skriver Nyhetsbyrån Direkt. 

Fonden är enligt EQT en av Europas största venture capital-fonder och kommer att bygga vidare på samma strategi som föregångaren ”EQT Ventures I”. Intresset uppges ha varit stort från nya investerare.

Uppgifter om fonden och att den kunde komma att stängas under de kommande veckorna rapporterades av Bloomberg på onsdagen.

SCB släpper nya siffror efter miss

I dag släpper SCB omarbetade arbetslöshetssiffror från juli 2018 och framåt efter det uppmärksammade felet i datainsamlingen. I september uppskattades arbetslösheten ha ökat kraftigt till 7,1 procent, men denna siffra väntas nu justeras ner, skriver Omni. 

“Dagens publicering blir en viktig temperaturmätare för hur snabbt svensk arbetsmarknad försvagas och vår prognos är mindre revideringar än vad som tycks vara allmänt förväntat”, skriver Nordea i sitt morgonmejl. 

“Vi tror att den nya arbetslöshetsserien landar cirka två tiondelar under det som tidigare publicerats för 2018, och i genomsnitt någon tiondel under det första halvåret 2019. En svagare global miljö och indikatorer samt framförallt en tid av fallande anställningsplaner i KI-barometern talar för att arbetslösheten gradvis stiger försiktigt de närmaste åren”, skriver SEB i sitt morgonmejl. 

 Catella ökar intäkter, vinst minskar

 Catella, verksamt inom fastighetsinvesteringar och fondförvaltning, minskar rörelsevinsten till 74 miljoner kronor under det tredje kvartalet jämfört med 92 miljoner kronor under motsvarande period förra året. Intäkterna stiger samtidigt till 517 miljoner kronor från 472 miljoner kronor. 

“Det är främst fasta intäkter som driver ökningen genom fortsatt tillväxt inom Property Investment Management som ökat sitt förvaltade kapital med cirka 34 miljarder kronor i jämförelse med föregående år”, skriver Catella i delårsrapporten.

Rörelsevinsten minskade till följd av ökade personal- och hyreskostnader i samband med uppstart av nya verksamheter inom främst Property Investment Management och nya initiativ på produktsidan vilket enligt Catella är en viktig del i strategin om fortsatt tillväxt. 

Riksbanken prioriterar hållbarhet

I ett tal på tisdagen berättade Martin Flodén att Riksbanken gjort sina portföljer mer hållbara och sålt obligationer kopplade till emittenter som har stor klimatpåverkan (bland annat Alberta i Kanada), noterar SEB i sitt morgonmejl. 

Business Sweden: Försiktig optimism för exporten 

Exportchefernas syn på framtiden är något ljusare än tidigare, visar Business Swedens exportchefsindex. Business Swedens chefsekonom Lena Sellgren menar att det är intressant att den sammantagna siffran pekar på en försiktig optimism framåt, när siffran backat under flera kvartal, skriver Omni.

Hon konstaterar att det är svårt att säga om indexet har ”bottenkänning”.

– Men det finns lite ljusglimtar, särskilt om vi tittar framåt, säger hon till Ekot.

Annons