Finans Nyhet

Växande trend: Kurser i kortbedrägeri

Taggar i artikeln

Bedrägerier Cyberattack
Bedragarna tar till nya metoder för att komma åt dina kortuppgifter.
Publicerad

Antalet högkvalitativa utbildningar som riktar sig till bedrägeriligor och cyberkriminella ökar. För några tusenlappar ges 20 föreläsningar under en sexveckorsperiod.

Det visar en ny undersökning från it-säkerhetsföretaget Digital Shadow med säte i San Fransisco och London. Företaget har analyserat hundratals cyberkriminella forum och identifierat en ny trend: utbildningar i hur man begår kortbedrägerier blir allt vanligare.

Kurserna pågår under sex veckor och ges än så länge bara på ryska. De innefattar 20 föreläsningar med olika experter på området. "Studenterna"får bland annat lära sig hur man manipulerar människor över telefon och får dem att dela med sig av pin-koder och annan identifieringsinformation.

Kurserna kostar omkring motsvarande 4.000-5.000 kronor. Och de som lägger ned 40 studietimmar i veckan sägs kunna tjäna motsvarande 100.000 kronor i månaden på bedrägerier.

Annons

"Medan bruksanvisningar och guider funnits i många så på nätet, så uppvisar onlinekurserna en professionalism som vi aldrig sett tidigare", skriver rapportförfattarna.

De konstaterar också att kortindustrin förlorar 24 miljoner dollar årligen till följd av kortbedrägerier. För närvarande finns över 1,2 miljoner kortuppgifter till salu på de mest populära forumena. Uppgifterna säljs inte sällan för under hundralappen, enligt rapporten. Merparten av kortuppgifterna härrör från Visakort från USA och Indien.

 

Annons

Annons