Statliga Vattenfall har bildat ett konsortium tillsammans med AMF. Målsättningen är att försöka köpa finländska Fortums hälftenägande i energibolaget Stockholm Exergi. Foto: TT
Foto: TT
M&A

Vattenfall och AMF vill förvärva Fortums andel i Stockholm Exergi

Statliga Vattenfall har bildat ett konsortium tillsammans med AMF. Målsättningen är att försöka köpa finländska Fortums hälftenägande i energibolaget Stockholm Exergi.

Uppdaterad 2021-03-22
Publicerad 2021-03-21

AMF bekräftar att det ingår i det nya budkonsortiet med Vattenfall och att de äger hälften vardera. Det rapporterar DI.

AMF är en av Sveriges största pensionsförvaltare med cirka 715 miljarder kronor i förvaltningamägs av Svenskt Näringsliv och LO.  

Per Lindvall: Vattenfalls intresse för Stockholm Exergi är bara att applådera 

Börsnoterade energikoncernen Fortum sålde sin svenska elnätsverksamhet till en rad pensionsfonder för omkring 60 miljarder kronor var det en av de största företagsaffärerna hittills i Sverige. Det blev också en bra affär för Fortum som, enligt DI, gjorde en reavinst på omkring 40 miljarder kronor. 

Efter att tidigare ha varit en integrerad del i Fortum är Stockholm Exergi sedan flera år ett självständigt bolag och som numera ägs till hälften vardera av Stockholms stad och Fortum. I  juli 2020 meddelade Fortum att koncernen beslutat att starta en utvärdering av vilka strategiska alternativ som finns för den 50-procentiga ägarandelen. 

AMF är också delägare i batteritillverkaren Northvolt och Stena Renewable som bygger vindkraft för miljarder i Sverige. 

Stockholm Exergi hade 2020 intäkter på 6,2 miljarder kronor och redovisade ett resultat före skatt på 1,1 miljarder kronor. Det egna kapitalet uppgår enligt den färska årsredovisningen för 2020 till 11,6 miljarder kronor.

 

Platsannonser

Logga in