Finans

"Västerländska sanktionerna mot Moskva missar målet"

Försöken att tygla Ryssland borde inrikta sig på de mäktiga oligarkerna med starka band till president Vladimir Putin. Det säger den ryska oppositionsledaren Alexei Navalny.

Publicerad 2019-02-27

Ryska oppositionsledaren Alexei Navalny säger att de västerländska sanktionerna mot Moskva missar målet, att de inte fungerar och att USA och Storbritannien inte har något egentligt intresse av att tackla ”smutsiga pengar”, skriver Financial Times.

Navalny säger att försöken att tygla Ryssland borde inrikta sig på de mäktiga oligarkerna med starka band till president Vladimir Putin. Hittills tycker Navalny att försöken varit ”kaotiska” och ”oförståeliga”. Han säger att Storbritanniens kampanj mot ryska pengar, efter att tidigare spionen Sergei Skripal förgiftats, rann ut i sanden förra året på grund av starka lobbyister och advokater.

”FBI och den brittiska regeringen vet mycket väl vilka specifika personerna som bör drabbas av sanktioner för att det ska bli smärtsamt”, för Kreml, sa han i en intervju med Financial Times.

Eftersom Navalny är den mest högprofilerade inhemska Putin-opponenterna så tas hans kritik av västs sanktioner på stort allvar.

Navalny, 42 år, är en anti-korruptions aktivist som blev Putins främste motståndare efter att han avslöjat korruptionen i de statsägda bolagen och hur förmögna tjänstemännen i Kreml blivit. Han förbjöds från att hindra Putin att bli president i valet förra året. Nu försöker han att lansera en fackföreningsrörelse som bygger på folkets förbittring över den låga levnadsstandarden i Ryssland.

.

Platsannonser