Finans Nyhet

Västerländsk bankchef gör som japanerna

Publicerad

Robert M Berardy, ordförande och chef för Tokyo Star Bank, tar på sig det yttersta ansvaret för bankens dåliga resultat och avgår.

Realtid.se

Man ska ta seden dit man kommer heter det. Oc nu verkar det allså som att Robert M.Berardy tänker leva utefter den devisen och avgå. Allt enligt källor till Wall Street Journal. Samma källor pekar på att det är mycket troligt att Masaru Irie, en av direktörerna samt bankens administrative chef, blir hans ersättare.

Orsaken till Robert M. Berardys avgång ska vara att Tokyo Star Bank har brottats med förluster som har orsakat av att banken har fått avsätta pengar till ofördelaktiga lån.

Den japanska private equity-fonden Advantage Partners köpte en majoritetsandel i banken från det amerikanska riskkapitalistbolaget Lone Star 2007. Året därefter erbjöd man samtliga resterande aktier i banken, enligt Wall Street Journal.

Annons

Men nu pekar allt på att banken i stället hamnar i händerna hos 20 fodringsägare, vilka bland annat inkluderar Lone Star, Shinsei Bank, Credit Agricole och Azora Bank.

Dessa lånade ut de cirka 2,09 miljarder dollar, beräknat utifrån nuvarande kurs, som Advantage Partners behövde för att kunna köpa resterande andelar i Tokyo Star Bank. Villkoret var vinstutbetalningar från banken skulle användas för att betala räntor och amorteringar på lånen.

Problemet är bara att Tokyo Star Bank har visat röda siffror i 21 månader i följd, vilket gjort att man inte kunna göra sina inbetalningar vid utsatta datum. Den japanska private equity-fonden har som en direkt effekt fört samtal med fordringsägarna om att erbjuda styrelseplatser hos banken samt att man erbjuds kontroll vid en eventuell försäljning av lånen.

Annons

Men så sent som förra veckan gick Advantage Partners med på att erbjuda de utestående aktierna till långivarna genom att lånen överfördes till ett separat bolag, enligt källor till Wall Street Journal.

Annons