Oscar properties
Foto: Oscar Properties
Fastigheter

Varumärket Oscar Properties knappt synligt i fastighetsmäklares säljmaterial

Fastighetsmäklare nämner inte varumärket Oscar Properties när de säljer nyproduktion och bostadsrätter från byggherren. ”Oscar Properties är inget säljargument idag,” säger en boende i det problemkantade byggprojektet Norra Tornen.

Publicerad 2020-09-28

När Oscar Properties aktie stod som högst, i mars 2017, handlades den till över 90 kronor. Då var Oscar Properties ett namn som fastighetsmäklarna skröt om. Att byggherre var Oscar Properties slogs upp stort i annonserna. Dryga tre år senare har aktiekursen rasat under kronan och aktien handlas idag till 64 öre. Samtidigt har konkurshot, krav från kronofogden, underleverantörer som inte får betalt och stämningar från bostadsköpare, solkat ned varumärket. Och nu säljs såväl nyproduktion som bostadsrätter i några år gamla fastigheter utan att namnet Oscar Properties används som säljargument.

Bland annat säljs bostadsrätter i Industriverket – samlingsnamnet för de tre fabrikshusen Bryggeriet, Radiofabriken och Cigarrfabriken på Kungsholmen – samt HG7 i Hammarby Sjöstad, utan att byggherrens namn nämns i annonsen. Likadant ser det ut när mäklaren Edward & Partners säljer en lyxvåning i skyskrapan Innovationen som är en del av Norra Tornen – ett av Oscar Properties mest utmärkande projekt.

Fastighetsmäklaren skriver: ”OMA, ett av världens mest ansedda och prestigefyllda arkitektkontor, har fått uppdraget och står bakom landmärket Innovationen (…)” 

Här använder Edward & Partners nästan samma skrivning som Oscar Properties själva. På företagets hemsida skriver man dock: ”OMA, ett av världens mest ansedda och prestigefyllda arkitektkontor, har på uppdrag av Oscar Properties (…)”

Ansvarig mäklare vid Edward & Partners, Edward Melki, säger att man inte medvetet undvikit att nämna Oscar Properties.

– Nej, det är inget medvetet. Det är ingen kopierad text, vi bestämmer själva vad vi ska skriva.

Men varför har ni utelämnat Oscar Properties?

– Det råkade bara bli så. Vi kanske bara missade det.

Till saken hör att Innovationen – en av Norra Tornens skyskrapor – har kantats av problem och skriverier.  

I maj i år rapporterade SvD Näringsliv att de boende i brf Innovationen riskerade höjd månadsavgift då föreningen behövde låna för akuta renoveringar. Enligt tidningen rör det sig om allt från sviktande golv och bristfällig målning, till dåligt stenarbete och läckande vattenrör. I maj var fem familjer evakuerade på grund av vattenskador som gjort att deras lägenheter var obeboeliga och totalt måste ett 30-tal av föreningens 182 lägenheter åtgärdas.

– Vi har tagit lån dels för ett färdigställande, dels för renoveringar av avloppsstammarna. Vi kommer att skicka fakturor till Oscar Properties allt eftersom. Men läser man om hur mycket pengar som Oscar Properties har så verkar det vara ganska utsiktslöst, säger ordförande i föreningen, Kjell Fallqvist, till Realtid.

Att Oscar Properties inte nämns i annonsen som marknadsför våningen i Innovationen, förvånar inte.

– Oscar Properties är inget säljargument idag, säger Kjell Fallqvist.

Inte heller Fastighetsbyrån nämner Oscar Properties i en annons som marknadsför lägenheter i det pågående nyproduktionsprojektet Unité. Även Unité har kantats av problem och projektets inriktning har ändrats flera gånger. Ett par som 2018 tecknade förhandsavtal om en bostadsrätt har stämt Unité för att bostadsrättsföreningen – vid vite om 5,3 miljoner kronor – ska fullfölja det brutna avtalet. Enligt stämningsansökan var beräknad tidpunkt för tillträde i september 2019. Men någon lägenhet har paret inte sett röken av. Enligt stämningsansökan informerade Oscar Properties i mars 2019 att försäljningen i projektet hade gått dåligt, att de avsåg att förändra projektets utformning och att de inte avsåg att fullfölja förhandsavtalet i dess ursprungliga form.

Ett år senare, i mars i år, lovade Oscar Properties att projektet skulle fortgå som det var tänkt vid tidpunkten för förhandsavtalets underskrift, men att tillträde sköts upp till augusti. Men paret hade då redan noterat att fastigheterna – där ”deras” lägenheten skulle inrymmas – ändrat inriktning och sålts. Detta framgår av Oscar Properties Holdings delårsrapport för tredje kvartalet 2019. Enligt stämningsansökan bygger vitets storlek – 5,3 miljoner kronor – på att marknadspriserna gått upp sedan förhandsavtalet ingicks 2018.

På frågan varför Fastighetsbyrån inte nämner Oscar Properties i annonsens skriver Sarah Sjödin, ansvarig mäklare vid Fastighetsbyrån, i ett sms:

– Projektet marknadsförs på både Oscar Properties hemsida och vår. På vår hemsida brukar vi framför allt framhålla projektet och vårt varumärke. Alla våra spekulanter får ta del av säljmaterial gällande projektet med Oscar Properties som avsändare. 

Platsannonser

Logga in