Per Trygg på SEB tog emot Fondmarknadens pris för både årets fond 2019 och årets Sverigefond. Foto: SEB.
Per Trygg på SEB tog emot Fondmarknadens pris för både årets fond 2019 och årets Sverigefond. Foto: SEB.
Fonder

”Vårt team är duktiga på att utvärdera affärsmodeller”

SEB:s fondförvaltare Per Trygg avslöjar strategierna bakom "årets fond" – Sverigefond Småbolag Chans/Risk.

Uppdaterad 2020-01-24
Publicerad 2020-01-24

Fondhandelsplatsen Fondmarknaden utsåg nyligen årets fonder i en mängd kategorier. Per Trygg, fondförvaltare för SEB:s Sverigefond Småbolag Chans/Risk fick ta emot två priser: "årets fond" och "årets Sverigefond. Småbolag Chans/Risk hade en avkastning på hela 59 procent 2019, där Stockholm Return Index, SIXRX, steg 35 procent.

– Den genomsnittliga avkastningen var 12 procent för SIXRX den senaste treårsperioden där SEB Småbolag Chans/Risk hade 24 procent i snitt, säger Per Trygg.

Hur kommer det sig att ni har lyckats så bra?
– Vi har en bra investeringsfilosofi som vi håller oss till och ett bra team som är duktiga på att utvärdera affärsmodeller.

Vilka strategier arbetar ni utifrån?
– Vi investerar i bolag med bevisad affärsmodell som vi bedömer ha goda förutsättningar att växa vinsten över tid till en rimlig värdering.

Hur stor är den riskjusterade avkastningen?
–Enligt Morningstar var sharpekvoten, som mäter avkastning i förhållande till tagen risk, 1,8 för den senaste treårsperioden.

Hur tänker ni kring risk?
– Vi tänker främst på risk i samband med utvärdering av bolagens affärsmodeller.

Hur ser ni på 2020?
– Vi fokuserar alltid i huvudsak på våra bolag i portföljen och dess potential. Vad gäller börsutvecklingen kan vi konstatera att börsen var extremt stark 2019 och jag tror det blir svårt att nå liknande nivåer för börsen i år. Om inte konjunkturen försvagas rejält tror jag det ändå att det finns förutsättning för en viss uppgång även i år.

Forskning visar att aktiva fonder över tid har svårt att hävda sig gentemot passiv förvaltning, hur resonerar ni där?
– Vi tror på vår modell som innebär aktiv förvaltning.

Fondmarknadens motivering till "årets fond": SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk

Årets fond står ut som den klara vinnaren i sin fondkategori och är ett exempel på aktiv förvaltning när den är som bäst. Fonden har identifierat högkvalitativa småbolag och levererar enastående förvaltningsresultat. Som en av Sveriges storbanker kan man stolt, med denna fond, visa på att en gnutta Sverige och småbolag hör hemma i varje portfölj.

Platsannonser