Finans Nyhet

”Vårt bästa halvår någonsin”

Taggar i artikeln

Christina Kokko Mergermarkets Vinge
M&A-aktiviteten globalt har varit trög första halvåret, men stark i Sverige. En orsak är den svaga svenska kronan, berättar Christina Kokko, partner på Vinge.M&A-aktiviteten globalt har varit trög första halvåret, men stark i Sverige. En orsak är den svaga svenska kronan, berättar Christina Kokko, partner på Vinge.
M&A-aktiviteten globalt har varit trög första halvåret, men stark i Sverige. En orsak är den svaga svenska kronan, berättar Christina Kokko, partner på Vinge.
Publicerad

När aktiviteten inom fusioner och förvärv i Sverige summeras för första halvåret 2019 står advokatbyrån Vinge som vinnare inom legal rådgivning. Både inom antalet transaktioner och värdet på affärerna.

I analysföretaget Mergermarkets sammanställning över M&A-aktiviteten (merger and aquisitions, fusioner och förvärv) för den svenska marknaden tar Vinge storslam.

– M&A-marknaden är fortfarande jätteaktiv. Vi har varit förvånade över hur otroligt aktiv den varit även under våren. Det trodde vi faktiskt inte. 2018 var vårt bästa år någonsin. Men sedan har det bara fortsatt, första halvåret var Vinges starkaste någonsin och det är väldigt drivet av transaktioner, säger Christina Kokko, advokat, M&A-specialist och med i Vinges styrelse sedan sju år.

I en intervju med Dagens Industri från den 5 februari i år sade hon att hon ”aldrig under mina 23 år i branschen sett en lika hög aktivitet under januari”.

Annons

Christina Kokko hade personligen ansvar för 20 M&A-affärer på den svenska marknaden i fjol.

– Jag håller på med ännu en transaktion som ska signas just nu. Den här tiden på året är det väldigt intensivt. Det är många affärer som ska vara klara i skiftet juni-juli. Vi signar flera om dagen. Personligen är det här min 12:e transaktion den här våren. Det är ett otroligt högt tryck.

Det låter som att du är på väg att slå ditt resultat från förra året?

Annons

– Jo, det kanske jag skulle kunna göra. Det ser ut så i halvlek i alla fall.

2018 hamnade hela Vinge på 99 transaktioner. I den senaste inrapporteringen för innevarande halvår hade byrån kommit upp i 44. Förra året var det något fler – 50 stycken.

Christina Kokko tolkar inte den lägre siffran i år som att det är en avmattning på gång. 

Annons

– Det har absolut inte känts så.

Bland de större transaktionerna första halvåret finns EQT:s försäljning respektive förvärv av IP-Only. Där var det en EQT-fond som sålde till en annan och Vinge företrädde köparen, EQT Infrastructure. Prislappen var drygt 18 miljarder kronor.

En annan stor transaktion där Vinge var rådgivare skedde när det amerikanska riskkapitalbolaget KKR investerade i Söderberg & Partners, transaktionssumman är inte officiell.

Just riskkapitalbolagen har varit extra aktiva i år, beroende på sina välfyllda kassakistor. 

– Det har både varit nya förvärv och försäljningar från private equity. Även mycket ”add on”-förvärv, det vill säga när man gör plattformsinvesteringar för att bygga större bolag, då blir det många mindre förvärv, säger Christina Kokko.

En stor affär nyligen var när AMF köpte skog från Billerudkorsnäs, där det aktuella bolaget värderades till 12,2 miljarder kronor. Vinge företrädde köparsidan, medan Roschier var på säljsidan.

Trots ett stökigt världsläge med USA:s handelskrig mot Kina, diverse utspel från USA:s president Donald Trump, konflikter kring Nordkorea, Iran och så vidare har ändå M&A-aktiviteten varit ovanligt hög i Sverige.

– En orsak är att kronan är så svag. Vi ser fler utländska klienter än vanligt. Inte minst många amerikanska, men även kinesiska och även ett intresse från övriga Europa, säger Christina Kokko.

Mergermarkets rapport visar att M&A-aktiviteten globalt minskade 11 procent under första halvåret. Den visar också att kinesiska investeringar i USA och Europa har dämpats rejält. Siffrorna har inte varit så låga sedan 2009.

– Vi ser fortsatt rätt stort intresse från Kina, säger Christina Kokko. 

På den svenska marknaden märker Vinge störst aktivitet inom finansiella tjänster inklusive fintech med Söderberg & Partners som exempel på det förra och Tink och Lendify på det senare. Det är också hög aktivitet inom pharma och life science (medicinteknik, hälsa, sjukvård) och även inom tech- och skog- och papperssektorerna. 

På Mergermarkets lista över Sverige finns flera stora utländska advokatbyråer med när det gäller de största affärerna. Exempelvis amerikanska Simpson Thacher & Bartlett och Skadden Arps Slate Meagher & Flom. 

– Värde kan slå väldigt mycket. De amerikanska byråerna har ofta inte ens varit här, deras jätteaffär har någon anknytning någonstans till Sverige. De vi möter och förhandlar mot är de svenska byråerna inklusive amerikanska och brittiska med svenskt kontor.

Vinge är bevisligen den mest aktiva M&A-firman i Sverige och har toppat listan flera år tidigare. Senast 2016, förra året blev det en tredje plats och 2017 silver. När det gäller värde kan det slå mycket med vissa enstaka jätteaffärer.

– Är det en affär på 50 miljarder på den svenska marknaden tiltar hela listan, säger Christina Kokko.

Den stora bulken är transaktioner på mellan 0,5-3 miljarder kronor. De stora undantagen från det normala är affärerna över 10 miljarder kronor, enligt Christina Kokko. Över 3 miljarder räknas som en storaffär i Sverige. 

De byråer som Vinge oftast möter ute på stan är Mannheimer Swartling, Roschier, Gernandt & Danielsson, White & Case, Linklaters, Hannes Snellman och Delphi.

– Det är de vanligaste. Det händer givetvis att vi träffar på tio andra också. 

Hur ser det ut inför hösten?

– Det ser bra ut. Vi har redan en rad mandat att starta upp direkt i augusti, säger Christina Kokko.

Däremot är det svårare att sia på längre sikt eftersom de flesta affärerna för hösten brukar trilla in i augusti-september, enligt Christina Kokko. 

Kommer det några större affärer framåt, som du har insyn i?

– Ja, det finns några större i marknaden. 

 

Mergermarkets: Största advokatbyråerna i Sverige

Hela Mergermarkets undersökning finns här. Den nordiska listan skiljer sig en del från den svenska. Norska Schjodt gör till exempel tydligt avtryck på Nordenlistan. Samma sak med amerikanska Davis Polk & Wardwell LLP, norska Wiersholm, schweiziska Bär & Karrer och ett par till. Topp fem är dock hyfsat lik.

mergermarket-storsta-advokatbyraer-forsta-halvan-2019-varde.gif

 

 

Annons