FinansNyhet

Världens flygindustri ber om regeringshjälp

Publicerad

Coronavirusets inverkan på de stora flygbolagen – speciellt i Europa – saknar motstycke enligt branschen som nu kräver regeringsstöd.

Sverker Brundin

Under måndagen framkom att det norska flygbolaget Norwegian ställer in 85 procent av sina avgångar och permitterar 7 300 anställda. Även tyska Lufthansa skär ned sin kapacitet med 90 procent till följd av coronaviruset, skriver AP. Spanska IAG som också äger Iberia och Vueling, måste skära i sin kapacitet med minst 75 procent i april-maj och skjuta upp avgången för vd:n Willie Walsh, skriver Reuters.

Även budgetflygbolagen Ryanair och Easyjet tvingas låta de flesta av sina plan stå på marken. Motsvarande besked har nyligen kommit från Air France-KLM, Finnair och SAS.

– Det är nu klart att coronaviruset klart är den största krisen i flygets historia, säger Finnairs vd Topi Manner till Reuters.

Annons

Världens tre största flygallianser – Oneworld, Sky Team och Star Alliance – har nu gått ut med ett gemensamt uttalande där de ber om regeringsstöd för utmaningar som de menar saknar motstycke.

– För att branschen ska överleva krävs ett samordnat regeringsstöd, säger Easyjets vd Johan Lundgren till Reuters.

Annons