Fintech

"Väldigt riskfyllt men inte väntat oss det här"

Sam Cole, vd för nyligen konkursade bitcoin-bolaget KnCMiner, deltar i fintech-panel på Stockholm Tech Fest.

Uppdaterad 2016-09-06
Publicerad 2016-09-05

Under techfestens gång har Telia tagit tillfället i akt att offentliggöra två satsningar: en ny investeringsarm för techstartups som ska heta "Division X" samt en ny affärsinkubator som görs i samarbete med Ericsson, där upp till fem bolag får plats i acceleratorn och får under sex till 12 månaders period stöd av bolagens experter med bland annat arbete med 5G.

Därefter började fintech-panelen med Jacob de Geer från iZettle, Nordnets nya cto Tuva Palm, Klarnas Sebastian Siemiatkowski, Swedbanks chef för digital innovation Emma Heimonen samt Sam Cole, vd för nyligen konkursade bitcoin-bolaget KnCMiner.

Cole berörde firmans situation det senaste året i början av panelen.

- Det var alltid väldigt riskfyllt men vi hade inte väntat oss det här. Det är fortfarande en jättebra idé men det funkar inte i Sverige, säger han.

IZettles Jacob de Geer berättade att betaltjänstbolaget nu börjar intressera sig mer för den amerikanska marknaden efter att ha försökt undvika den tidigare. Anledningen till att marknaden nu blivit intressant är att kortterminalerna börjar ändras till chip-och-pin-systemet som länge varit vanligt i Europa. Det handlar om 32 miljoner kortterminalerna som ska ändras.

- Det gör det mycket mer intressant men självklart är konkurrensen där mycket hårdare än i Europa, säger han, och lyfter samtidigt fram marknader som Mexiko och Brasilien som lite mer intressanta för bolaget.

Storbankernas roll efter den ökade konkurrensen från startups i fintech-sektorn har diskuterats tidigare, inte minst på de gamla upplagorna av Stockholm Tech Fest.  Swedbanks Heimonen tror inte att bankerna blir svagare i framtiden men att de absolut ser annorlunda ut om fem år och att fintech-samarbeten är en viktig del av deras utveckling.

Klarnas Siemiatkowski tror inte att bankerna står inför problem men att deras vinster gör det. Lanseringar av nya digitala tjänster gör att de enorma vinster de kunnat göra på sina tjänster riskerar att minska drastiskt och att det kan komma inom två år.

Två startups levererade pitcher under panelen också. Lånbyte, en ny tjänst som digitaliserar byte av bank vid bolån samt Transfer Galaxy, en Swish-liknande tjänst för överföring av pengar till utvecklingsländer, som fick tummen upp av både Sam Cole och Jacob de Geer.
 

Platsannonser

Logga in