Bank

Valberedningen vill ha Göran Persson som ny ordförande 

Nu vill storbanken ta in en tidigare statsminister. Göran Persson föreslås som ny styrelseordförande, enligt ett pressmeddelande.

 

Uppdaterad 2019-04-28
Publicerad 2019-04-28

Göran Persson har haft en rad positioner i svenskt samhällsliv. Han var finansminister 1994 – 1996, därefter statsminister fram till 2006. Han har varit ordförande i Sveaskog och är ordförande i LKAB. Göran Persson har varit styrelseledamot i en mindre fristående sparbank och sitter i Ålandsbankens styrelse.

Valberedningen fortsätter nu sitt arbete med att förstärka Swedbanks styrelse och återkommer om övriga styrelsenomineringar. I samband med detta kommer valberedningen att be styrelsen kalla till extrastämma i Swedbank.

Valberedningens ordförande Lennart Haglund säger i en kommentar:

- Swedbanks valberedning har arbetat intensivt och konstruktivt. Jag kallade till vårt första möte redan dagen efter den ordinarie stämman. Vi är väldigt glada över att kunna föreslå före detta statsminister Göran Persson till posten som ny ordförande för Swedbank. Göran har en imponerande meritlista, ett brett internationellt kontaktnät och erfarenhet av finansiell verksamhet. Han har dessutom ett stort samhällsengagemang som passar väl i Swedbanks kultur. Att han dessutom har erfarenhet från Sparbanksrörelsen är ett extra plus. Nu fortsätter valberedningen arbetet med att förstärka styrelsen i Swedbank. När vi kan presentera ett fullständigt förslag kommer vi att be styrelsen kalla till en extrastämma, säger Lennart Haglund, valberedningens ordförande Swedbank.

Göran Persson kommer senast i samband med att han tillträder som ordförande, givet att stämman så beslutar, att lämna de uppdrag som behövs för att han ska kunna fullgöra sitt uppdrag i Swedbank på bästa sätt. I Swedbanks valberedning ingår ordförande Lennart Haglund (Sparbankernas ägareförening), Jens Henriksson (Folksam), Ramsay Brufer (Alecta), Johan Sidenmark (AMF) och Peter Karlström (Sparbanksstiftelserna). Göran Persson kommer att finnas tillgänglig för media i samband med den extra bolagsstämman.

Platsannonser