Finans Nyhet

Vad har du i påsen?

Publicerad

Lemmy, Elijah Wood, skräckdonnan Elvira och chilenska hiphopare. I ett Hollywood präglat av yta visar de alla upp insidan.

Fredagstävlingar

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. De rätta svaren längst ned.

Richard Ayoades debutfilm Submarine hör till de mest hyllade rullarna det senaste året. På onsdag släpps den på blu-ray och dvd och Realtid har två av varje att tävla om. En fin tygkasse kan bli din också.

Femtonåriga Oliver Tate har två stora mål i livet: genom en noga uttänkt plan rädda sina föräldrars äktenskap och att förlora sin oskuld innan sin nästa födelsedag. Han misstänker att hans mor har en affär med new age-skummisen Graham och försöker därför styra upp sina föräldrars sexliv och diktar ihop kärleksbrev från sin mor som han skickar till sin far. Hans eget kärleksintresse Jordana är uppfriskande komplicerad; en självlärd pyroman som kräver att få överse Olivers dagboksskrivande – speciellt de bitar som handlar om henne.

Annons

Vem har gjort låtarna till Submarine?

1. Damon Albarn från Gorillaz.

X. Alex Turner från Arctic Monkeys.

Annons

2. Jocke Åhlund från Teddybears.

Julias ögon är en hyllad spansk skräckfilm, regisserad av Guillem Morales och producerad av Guillermo del Toro (Pans labyrint, Barnhemmet).När Julia och hennes man ska besöka hennes tvillingsyster Sarah, som nästan är helt blind på grund av en ärftlig sjukdom, möts de av budskapet att hon begått självmord. Julia vägrar tro på att Sarah skulle ta sitt liv, men systerns underliga grannar visar inga tecken på förvåning. Julia måste nu hantera både förlusten av en älskad syster och konfrontera det faktum att hon själv lider av samma ögonsjukdom. I takt med att hennes egen syn fördunklas, tätnar mystiken kring systerns död.

Fem blu-ray och fem dvd står på spel.

Annons

Vilken tecknad serie har Guillermo del Toro regisserat två långfilmer om?

1. Fantastiska Fyran.

X. X-Men.

2. Hellboy.

Timecrimes är en prisbelönt spansk sci-fi thriller, regisserad av Nacho Vigalondo. Dreamworks kommer med en amerikansk remake av filmen under 2012.

En man reser av en olyckshändelse tillbaka i tiden och möter sig själv. En man med en sax som vapen och ansiktet i bandage drar in honom i en klaustrofobisk och våldsam jakt på det som kan få tillbaka honom till hans gamla liv. Men för att lyckas måste han utföra den allra värsta handlingen som går att föreställa sig.

Nacho Vigalondo nominerades för Timecrimes till ett stort spanskt filmpris som bästa nya regissör. Vad heter priset?

1. Goya.

X. Sitges.

2. Dali.

My rock favourites är Nanne Grönvalls nya cd, och den är en hyllningsskiva till rockhistorien. Nanne sjunger låtar som I wanna be sedated (Ramones), Should I stay or should I go (The Clash), Nag (Joan Jett), If the kids are united (Sham 69), Everyday (Slade) och All night long (Rainbow). Bland de medverkande finns Clawfinger, Joacim Cans (Hammerfall), Mikkey Dee (Motörhead) och Linda Lampenius.

Fem vinnare får Nannes cd, och tre vinnare får dessutom den färska jul-cd:n från hennes kompis Jill Johnson. Välkommen jul är gjord till förmån för stiftelsen Childhood. Jill Johnson tolkar julklassiker på svenska och engelska. Här finns duetter med Tommy Körberg och Stefan Sundström och även en helt nyskriven låt av Jörgen Elofsson. Allt inspelat med Gävle Symfonikorkester.

Vem gjorde ursprungligen låten Heaven’s on fire, som Nanne sjunger på skivan?

1. Kiss.

X. Alice Cooper.

2. Mott The Hoople.

Nya cd:n från Korn heter The path of totality och rymmer gästspel av namn som Skrillex, Noisia, Excision och Downlink. Detta är det dubbelt Grammyvinnande kaliforniska metalbandets tionde studioalbum och att de tar med en mängd gäster från dubstep-scenen och den elektroniska musikvärlden förvånar ingen som följt bandet sedan starten i Bakersfield 1993. Korn har alltid blandat tunga riff med dylika influenser, inte minst från hip hop.

För fem år sedan spelade Korn in en show för MTV Unplugged. Vilket känt bands medlemmar gästade?

1. The Prodigy.

X. Simple Minds.

2. The Cure.

Förlaget Modernista gör fyra av James Ellroys romaner tillgängliga på nytt. I stiliga retroomslag och med nyskrivna förord av bland andra Arne Dahl och Carl-Michael Edenborg. Ellroy är författaren som har tagit kriminalromanen till en punkt där genren brister och blir stor litteratur. Den ytterst pessimistiska världssynen sugs in i hans ”telegrafiskt” knappa stil.

Realtid har julens tre hårdaste paket. I varje paket finns böckerna L.A. konfidentiellt, Vit jazz, debuten Brown’s rekviem och den självbiografiska I mina mörka vrår.

Vilken filmstjärna spelade den kvinnliga huvudrollen i L.A. konfidentiellt?

1. Scarlett Johansson.

X. Kim Basinger.

2. Julianne Moore.

De rätta svaren är X, 2, 1, 1, 2 och X.

Fredags-Kangas

Ja, ja, jag vet, ni är alla för upptagna med att springa runt med något jagat i blicken. För upptagna med att desperat leta julklappar för att hinna läsa längre än till nästnästa kommatecken.

Men nu, nu ska ni få se. Fredags-Kangas har lösningen.

Här vankas nämligen julklappstips galore, från en uppsjö musiker, skådisar, komiker och artister.

I Kalifornien finns en liten kedja skivaffärer som heter Amoeba Music. I de tre butikerna i Berkeley, San Francisco och Hollywood flockas musikälskare som inte bara vill åt den enkla mittfåran. Musikälskare som är ute efter det unika, det nya, eller det gamla som är svårt att få tag på 2011.

Många musiker har jobbat på Amoeba och därför är det också lätt att se varför de så gärna ställer upp i What’s in my bag?

Det är ett stående inslag på Amoebas hemsida. Ett mycket underhållande sådant, och med gott om musiktips och insikter i huvudpersonernas intressen, tycke och smak.

Här finns filmade inslag där alla från Lemmy, Dave Grohl och Dinosaur-mannen J Mascis till trans-supermodellen RuPaul och Frodo Bagger själv, Elijah Wood, visar var de har i påsen. Ofta är det väldigt intressant och man blir sugen på att damma av sina gamla vinyler eller på att ge sig ut på skattjakt på nätet.

För det är många som väljer att plocka på sig vinyler i Ameoba-plastpåsen. Till exempel svenska The Sounds, som väljer sånt som Nirvana, Black Flag, Guns N’ Roses, Tom Waits och Bronski Beat.

Nu var det ett tag sen jag besökte sajten men där finns flera nya What’s in my bag? Devos Gerald Casale tipsar om ”dadaistisk” hip hop med Tyler The Creator, om Beastie Boys, The Kills och Gil Scott-Heron. Och så den moderna kompositören och Polarprisvinnaren Stockhausen såklart.

Svenska Lykke Li gör vad som måste vara den kortaste What’s in my bag? någonsin. Kanske inser hon inte storheten i konceptet eller så hade hon helt enkelt bråttom. Hon väljer i alla fall två lp och så dvd:er med filmer av John Cassavetes och Alejandro Jodorowsky.

Om Leonard Cohens platta songs of love and hate från 1971 säger hon ”I wish I was him, basically. I wish I did this album.”

Och om ni vill få ligga är Lykke Lis tips att ni skaffa albumet Harvest med Neil Young från 1972.

Vad vet jag? Kanske var Harvest en gammal favorit hos pappa Johan Zachrisson (från Dag Vag) och Kärsti Stiege (ex-Tant Strul) när de bodde i Ystad i mitten av 80-talet?

Nå, vad har du i påsen?

Annons