FinansNyhet

Utsläppsökningarna på rekordnivåer

IAE, World Energy Outlook 2021IAE, World Energy Outlook 2021
Publicerad

Ökad efterfrågan på el, ökad förbränning av kol och ökade transporter ligger bakom stora delar av utsläppsökningarna, enligt IEA.

Realtid.se

International Energy Agency (IEA) konstaterar i sin rapport World Energy Outlook 2021 att där att en ny energiekonomi och annan fossilsnål teknik utvecklas snabbt – men den går ändå alldeles för sakta för att utsläppen ska vända ner mot netto noll till år 2050. Det rapporterar DN.

Utsläppsökningarna år 2021 ser ut att bli de näst största i historien. Ökad efterfrågan på el, ökad förbränning av kol och ökade transporter ligger bakom stora delar av utsläppsökningarna, enligt IEA.

Om inget radikalt förändras i dagens politik beräknar IEA att uppvärmningen till år 2100 blir 2,6 grader – för att sedan fortsätta stiga. Enligt den prognosen kommer alla nettoökningar av energikonsumtion fram till 2050 att tillgodoses av fossilsnåla energikällor, men nivåerna av utsläpp kommer ändå att ligga kvar på dagens nivåer.

Annons

IEA tror att energimarknaderna framöver kommer att vara turbulenta, dels som följd av minskade investeringar i olja och gas under tidigare prisfall 2014-15 och 2020, dels på grund av för små investeringar i förnybar energi.

Mer än 40 procent av utsläppsminskningarna som är nödvändiga kan enligt IEA komma från åtgärder som betalar sig själva, såsom att effektivisera energianvändningen, begränsa gasläckage eller att bygga ut vind- och solenergi på platser där de nu är billigare än alternativen.

Annons