Politik

USA planerar ignorera WTO-beslut, enligt läckt regeringsrapport

Donald Trumps administration planerar en omfattande omläggning av USA:s handelspolitik visar en läckt rapport som publicerats av Financial Times.

Uppdaterad 2017-03-01
Publicerad 2017-03-01

USA:s regering förbereder riktlinjer som syftar till att ignorera världshandelsorganisationen WTO:s beslut i tvister mellan USA och andra länder, enligt en läckt rapport som Financial Times tagit del av.

Rapporten, som är tänkt att skickas till USA:s kongress under dagen, är den nya regeringens tydligaste markering hittills mot den internationella handelsorganisationen, som Donald Trump hotade att gå ur som kandidat.

Rapporten följer på uppgifter tidigare i veckan att Trump-administrationen tittar på alternativ till WTO:s tvistelösningsmekanism, den globala handelns institutionella grundbult.

Enligt rapporten - som kan läsas här - har den nuvarande institutionella ordningen, som upprättades efter andra världskriget, “inte levt upp till förväntningarna”.

USA:s handelsunderskott, en av Donald Trumps käpphästar under valkampanjen, visar att “medan den rådande handelsordningen har varit mycket bra för Kinas del… så har USA (och många andra länder) som ägnar sig åt marknadsbaserad kapitalism haft det betydligt svårare de senaste 16 åren”, konstaterar rapporten.

Kina gick med i WTO 2001.

Experter på bägge sidor Atlanten har varnat för en domino-effekt om USA väljer att kringgå WTO:s regelverk och istället agera unilateralt i handelsfrågor.

Rapporten antyder - för första gången i skrift - en omfattande omläggning av USA:s handelspolitik i mer protektionistisk riktning.

Bland annat konstateras att “en bärande princip i USA sedan landet blev självständigt är att amerikanska medborgare har att förhålla förhålla sig endast till lagar och regler framtagna av USA:s regering - inte andra länders regeringar eller internationella organisationer”.

Rapporten konstaterar att “Trump-administrationen således aggressivt kommer att försvara den amerikanska suveränitetsprincipen i handelsfrågor.”    

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in