Finans

USA och Kina nära fas 1-avtal

Amerikanska och kinesiska experter meddelar att Kina och USA mycket nära fas 1-avtalet.

Uppdaterad 2019-11-25
Publicerad 2019-11-25

Ett ambitiöst fas 2-handelsavtal mellan USAoch Kina ser mindre troligt ut eftersom de två länderna kämpar för att få ett preliminärt fas 2-avtal, enligt amerikanska och kinesiska myndighetspersoner, lagstiftare och handelsexperter, enligt Reuters.

Både Kina och USA har ett tydligt intresse av att få igenom fas 1-avtal relativt snart för att lugna marknaderna och dämpa den inrikespolitiska oro. Det säger Matthew Goodman, en före detta amerikansk regeringstjänsteman och handelsexpert vid Center for Strategic and International Studies.

Han ser en god chans att de två sidorna kommer att komma överens i ett fas 1-avtal, men är inte övertygad om att en bredare överenskommelse kan nås före valet. Ett viktigt problem, sade han, var den fortsatta bristen på en sammanhängande amerikansk strategi för att hantera Kina.

– Jag tror att fas 1 förmodligen kommer att hända eftersom båda presidenterna vill ha det, sade Goodman vid en kongressmöte förra veckan. Men han sade att Kina nu var mindre villigt att göra strukturella förändringar som kan ha varit möjliga under våren. 

– De kommer inte att göra de sakerna, sade han.

Tjänstemän i Peking säger att de inte förväntar sig att sitta ned för att diskutera et fas 2-avtal före det amerikanska valet, delvis för att de vill vänta för att se om Trump vinner en andra mandatperiod.

– Det är Trump som vill skriva under dessa avtal, inte vi. Vi kan vänta, sa en kinesisk tjänsteman till Reuters.

Platsannonser