Börs

USA kallar Kina valutamanipulatör – börsfallen fortsätter

Börsfallen fortsätter i Asien på tisdagen i det eskalerande handelskriget efter att USA:s finansdepartement kallat Kina för valutamanipulatör.

Uppdaterad 2019-08-06
Publicerad 2019-08-06

USA uppgav även att landet vill samarbeta med  Internationella Valutafonden (IMF) för att eliminera orättvis konkurrens från Kina. 

Kina har efter detta också växlat upp sin retorik, noterar Swedbank i sin morgonkommentar.

Amerikanska storbolagsindexet S&P 500 föll med 3,0 procent på måndagen. På tisdagen sjunker börserna i Asien med mellan 0,7 procent till runt 2 procent. 

Europeiska börsterminer indikerar däremot mindre nedgångar med runt 0,1 till 0,4 procent, enligt Reuters. I Stockholm väntas storbolagsindexet OMXS30 sjunka med 0,2 procent, enligt nätmäklaren IG.  

Kina lät på måndagen yuanen falla till över den psykologiska 7,00-nivån för första gången på elva år, varpå president Donald Trump twittrade att Kina håller på med valutamanipulation. Därefter uppgav USA:s finansdepartement officiellt att Kina är en valutamanipulatör. Omni skriver att draget inte använts sedan 1994 av Bill Clinton.

De senaste dagarnas börsfall startade efter att USA:s president Donald Trump på torsdagen i förra veckan twittrade  att USA kommer införa 10-procentiga tullarna som omfattar 300 miljarder dollar i import och ska införas den 1 september.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in