Bank

Uppstickare Sveriges mest lönsamma bank

Northmill Bank var Sveriges mest lönsamma bank i fjol, mätt som avkastning på eget kapital, enligt en årlig genomgång av konsultföretaget Westnova Management kring bankernas ställning.

Publicerad 2020-08-04

På andra plats kom Carnegie, och trea TF Bank, som toppat listan i ett par år tidigare, det visar den årliga genomgången av konsultföretaget Westnova Management kring bankernas ställning – som Dagens Industri tagit del av.

Det finns flera olika sätt att räkna ut avkastning på eget kapital, till exempel genom att exkludera vissa poster som goodwill, vilket kan göra siffran svår att jämföra. Westnova Management har tagit fram en modell som man applicerar på alla.

Den sammanlagda lönsamheten för de 88 bolag som har banktillstånd i Sverige, mätt som avkastning på eget kapital, landade på 11,6 procent 2019. Det är drygt 1 procentenhet sämre än året före.

Bästa storbank på listan är Swedbank med en lönsamhet på drygt 14 procent, det ger banken en sjundeplats på listan.

Ettan Northmill hade en avkastning på eget kapital på nästan 50 procent.  Carnegie hamnade på knappt 32 procent och TF Bank på drygt 27 procent.

Den svenskgrundande tech-banken Northmill lanserade i början av året ett sparkonto med statlig insättningsgaranti under namnet Rebilla Reserve. Northmill fick svenskt banktillstånd i september i 2019 och har sedan dess arbetat med att utveckla sitt bankerbjudande. Kontot erbjuder rörlig ränta och riktar sig främst till privatpersoner.

Tech-banken har lanserat åtta produkter och features inom det nya varumärket Rebilla under de senaste tolv månaderna.  

– Vi är en produktorganisation med autonoma team vilket gör det möjligt att gå snabbt från idé till implementerad tjänst och idag arbetar över 50 procent av alla medarbetare med teknikutvecklingen, sa Northmills vd Hikmet Ego till Realtid i en tidigare intervju.

Northmill fokuserar på kunder med krediter, delbetalningar och kontokortskrediter. Genom paketerade kredit- och banklösningar säger sig Northmill ha ambitionen att sänka kundens månatliga ränta och öka sparandet. Ett exempel är att den cashback som genereras från köp genomförda med Rebilla-kortet automatiskt kan sättas in på användarens sparkonto och därmed generera ränta.

Nordeas avkastning på eget kapital var strax under 5 procent i fjol. Om Nordea fortfarande hade varit en svensk bank hade det betytt plats 77 på listan.

Några banker hade en negativ avkastning på eget kapital. En av dem var Klarna, som låg på minus 19 procent.

 

Platsannonser

Logga in