Finans

Uppgifter: Svensk personal sägs upp av Stordalens flygbolag

All svensk personal sägs upp av Sunclass Airlines, som ägs av Stordalen-ägda resebyrån Ving. Det rapporterar Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-08-07
Publicerad 2020-08-07

Förhandlingar inom bolaget med facket har nyligen strandat, enligt tidningen, eftersom bolaget ville sänka löner vilket facket sade nej till.

Nästa steg blir nu därmed att all svensk personal sägs upp från Sunclass, enligt Aftonbladet som citerar ur ett internt mejl.

”Tyvärr slutade förhandlingarna i oenighet och utan godkännande av lönemodellen. Det är därför med djup ånger som vi bara har valet kvar att arbeta med lösningar som kommer att leda till uppsägning av all svensk kabinpersonal”, skriver Bent Erlandsen, chef för den operativa verksamheten, i mejlet.

Runt 180 personer ingår i den svenska personalstyrkan.

Flygbolagets kommunikationschef Lisbeth Nedergaard vill inte bekräfta innehållet i mejlet.

– Vi försöker fortfarande att få till en lösning, säger Lisbeth Nedergaard till Aftonbladet.

Erik Wirkensjö, pressekreterare på fackförbundet Unionen, kommenterar situationen via mejl:

– Förhandlingarna med Sunclass är avslutade i oenighet. Hur företaget kommer att agera nu vet vi inte – det är en fråga som får besvaras av företaget, skriver han.

Totalt är 1 200 personer anställda i Sunclass Airlines i Sverige, Finland, Danmark och Norge. I alla länder utom Sverige har bolaget slutit överenskommelser om lönesänkningar i samma storleksordning med fackförbunden, enligt Lisbeth Nedergaard. Det skriver DI.

Platsannonser