FinansNyhet

Undersökning mot ABN Amro om penningtvätt – aktiekursen dyker 

Publicerad

Åklagare undersöker påstådd penningtvätt vid holländska storbanken ABN Amro, vars aktiekurs faller över 9 procent på torsdagsmorgonen. 

olof swahnberg

Åklagarna misstänker att ABN Amro inte har gjort due diligence för sina kunder under ett flertal år, rapporterar bland annat Reuters. 

Åtgärden mot banken är del av en satsning för att råda bot på åratal av mindre ambitiös övervakning av olagliga transaktioner via holländska bankkonton. 

Banken fick kännedom om undersökningen på onsdagen men fick inte veta detaljer om omfattningen, uppgav en talesman för banken.

Annons

– Detta har högsta prioritet för oss, vi har alltid vetat att vi behövt göra saker bättre, men vi har också alltid haft klart för oss att en undersökning som denna skulle kunna inträffa, sade talesmannen till Reuters. 

ABN Amro har rapporterat misstänkta transaktioner för sent eller inte alls under en längre tid, misslyckats att göra tillräckliga undersökningar om kundernas beteenden och har inte klippt av banden med misstänkta kunder tillräckligt snabbt, enligt åklagarnas uppfattning. 

Den holländska banken Ing fick förra hösten böta 900 miljoner dollar för att den misslyckats med att upptäcka kriminella aktiviteter via konton hos banken. 

Annons
Annons