Finans Nyhet

”Ulf var en brilliant jurist”

Ulf StigareUlf Stigare
Ulf Stigare.
Publicerad

Advokat Ulf Stigare har avlidit 63 år gammal. Senare i vår skulle han delta som försvarare i den uppmärksammade Allra-processen.

Ulf Stigare gick bort i sviterna av en hjärtattack i början på förra veckan. Det bekräftar Mats Willman, managing partner på Wahlton Advokater där Stigare var delägare. De båda samarbetade i ett skiljeförfarande så sent som i december.

– Det är en förfärligt sorglig händelse. Ulf var en brilliant jurist och han var inte rädd för någonting. Det är få som kombinerar mod, kurage och skicklighet som han gjorde. Han kunde också Europarätten oerhört bra och det är nog ingen advokat i Sverige som uppträtt i Europadomstolen så många gånger som han. Vissa tycker kanske att han gick för långt ibland, men lika tuff och hård som han kunde vara i domstol, lika snäll var han utanför, säger Mats Willman.

Ulf Stigare var under många år främst inriktad på affärstvister. Han drev verksamheten i egen regi sedan han lämnade Lagerlöf & Leman i början av 1990-talet, men återvände till Nova och senare Wahlton 2016. De senaste åren fick han mest uppmärksamhet som försvarare i HQ- och Allra-målen.

Annons

Även Mats Qviberg beskriver Ulf Stigare som brilliant och en central person i det försvarsteam som fick honom helt friad från både åtal och skadeståndsanspråk i tingsrätten:

– Att ha hans bredd inom både affärsjuridik och brottmål är rätt ovanligt. Jag fick uppleva honom både i brottmål och civilmål och han kunde med lätthet röra sig över gränserna.

I HQ-teamet arbetade Ulf Stigare tillsammans med Olle Kullinger och Hans Strandberg.

Annons

– Ulf var en mycket skicklig och energisk advokat som tyvärr gått bort alldeles för tidigt, säger Hans Strandberg.

– Han kändes som en urkraft på sitt speciella sätt, som man inte kunde föreställa sig skulle råka ut för något sådant här, säger Olle Kullinger och tillägger:

– Ulf Stigare var en person som gjorde jobbet på ett otroligt energiskt sätt. Även om vi två är väldigt olika som personer så var det alltid lätt att samarbeta med honom. Han hade ett brett register och processade i förvaltningsdomstol, i brottmål, i tvistemål och skiljeföraranden, så han hade en bred kompetens.

Annons

Per E Samuelsson är en av de advokater som arbetat närmast Ulf Stigare de senaste 15 åren. De möttes redan under studietiden och var på 1990-talet ofta ombud för olika motparter men sedan 2005 har de samarbetat i många ekobrottsmål då Ulf Stigare valde att arbeta mer som försvarsadvokat. De senaste åren har de båda varit ombud för Olle Marcusson i Allra-målet som senare i vår ska upp i hovrätten. Ulf Stigare var aktiv i ärendet fram till sin död.

– Han tog ut svängarna, juridiskt, rättsligt och retoriskt och kunde vara lite yvig inne i rättssalen. En del domare tyckte att det där var väldigt roligt och trevligt andra motparter och domare kunde reta sig på det där. Men han var väldigt klientlojal, han vek inte ned sig. Han valde alltid klienten, det tycker jag är en god advokategenskap, säger Per E Samuelsson och tillägger:

– Det är väldigt tragiskt att det gick på det här sättet. Ulf var en väldigt hederlig och rakryggad person. Jag saknar honom.

 

Annons