Annons

Annons

Tyskt recessionshot avvärjt 

Risken för en recession i Tyskland är avvärjd. Ekonomin växte med 0,4 procent mellan fjärde kvartalet 2018 och första kvartalet i år.

Färska siffror från Tysklands statistikmyndighet visar "den första strimman av hopp", som landets ekonomiminister Peter Altmeier uttrycker det för Reuters. Under fjolårets tredje kvartal krympte ekonomin 0,2 procent och i fjärde kvartalet rådde nolltillväxt. Det har därför funnits oro för en nära förestående recession, men det hotet är nu avvärjt enligt analyshuset Oxford Economics. 

”Överlag signalerar styrkan i tillväxten under det första kvartalet en välkommen återhämtning från fjolårets svaga period och kommer att sätta press uppåt på några av de mer pessimistiska prognoserna för landets ekonomi men det bör inte förringa faktumet att riskerna förblir klart lutade nedåt”, skriver analyshuset.

Ett stort bidrag till den positiva statistiken tycks komma från byggsektorn. Det är mindre bra eftersom den väntas vända ned, enligt Andrew Kenningham, chefsekonom på analyshuset Capital Economics, skriver Dagens Industri. Även David Powell, seniorekonom för euroområdet på Bloomberg Economics, spår en inbromsning av byggsektorn.

Annons

Annons

Den tyska regeringen väntar sig en tillväxt på 0,5 procent i år, ned från 1,4 procent förra året. Enligt Bloombergs estimatsammanställning är analytikerkårens medianprognos att Tysklands ekonomi ska växa med 0,9 procent.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons