Annons

Annons

Tyska banker i samtal om sammanslagning

De tyska bankerna Helaba och Deka har inlett samtal om en sammanslagning för att skapa en bank med 260 miljarder euro, motsvarande 2,8 biljoner kronor i tillgångar.

Det tyska banksystemet driver banker och finansinstitut att inleda sammanslagningar. Den Frankfurt-baserade långivaren Helaba och kapitalförvaltaren Deka diskuterar nu en sammanslagning som innebär att man skapar ett finanshus med 260 miljarder euro, motsvarande 2,8 biljoner kronor i tillgångar och 11 000 anställda. Detta enligt Financial Times.

Planerna, som kan leda till skapandet av Tysklands största bank, för allmänheten, baserat på tillgångar, kommer under en tidpunkt då banker står inför en press att konsolidera på grund av låga räntor och konkurrens från noterade eller koperativa banker samt online-startups.

– Hela banksektorn i Tyskland lider av svaga intäkter, och konsolidering måste vara en del av svaret, säger Jörg Rocholl, chef för den Berling-baserade Handelsskolan ESMT till Financial Times.

Annons

Annons

Dekas och Helabas olika ägarstruktur är ett av de tydligaste hindren mot en konsolidering. Medan kapitalförvaltaren helt kontrolleras av Tysklands 385 lokala sparbanker, äger myndigheterna i Hesse och Thüringen en andel på 12 procent i Helaba.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons