Koggbron
Fastigheter

Tysk köpare ska rädda Koggbron

Tyska CapRate har tagit över fastighetsbolaget Koggbron och projektfastigheten Katrinelund i Malmö. Men obligationsinnehavarna får vänta på besked om hur mycket pengar de kan räkna med att få återbetalt.

Publicerad 2020-11-18

Koggbron har under en längre tid utan framgång sökt efter en köpare till köpcentrumfastigheten Katrinelund i Malmö. På onsdagen kom det överraskande beskedet att tyska fastighetsbolaget CapRate har tagit över både Koggbron och fastigheten.

Enligt ett pressmeddelande har CapRate och Thomas Melins ägarbolag Melimark kommit överens om en affär där bolagen Bullerforsen Holding AB, SEM-System Fritidshus AB, Koggbron AB och Malmö Katrinelund 27 AB övertas av CapRates svenska holdingbolag. I köpet ingår fastigheterna Malmö Katrinelund 29 och 30.

"Fastigheterna Malmö Katrinelund 29 och Malmö Katrinelund 30 har tidigare förts över till SEM-System Fritidshus AB av den tidigare ägaren i strid med obligationsvillkoren men är nu under CapRates kontroll", skriver det tyska fastighetsbolaget i pressmeddelandet.

Villkorsbrottet förklaras inte närmare. Men enligt fastighetsregistret sålde Koggbron-koncernen fastigheterna till SEM-System Fritidshus AB i maj i år för sammanlagt 260 miljoner kronor. Thomas Melin är enda ledamot i styrelsen vilket tyder på att det är en transaktion inom Melin-sfären.

Det framgår inte några uppgifter om köpesumma i den nu aktuella affären. Det står dock klart att obligationsinnehavarna, som har säkerheter i fastigheterna, inte har fått rösta om affären innan den genomförts.

Enligt CapRate kommer ett erbjudande att riktas till obligationsinnehavarna. Det handlar om en uppgörelse liknande den som planerades i våras då brittiska Signal Capital Partners stod som tänkt köpare. Denna affär genomfördes dock aldrig.

Enligt CapRate ska obligationsinnehavarna erbjudas ett vinstdelningsalternativ samtidigt som återbetalningstiden skjuts framåt. Andra delar av den stora obligationsskulden ska återbetalas. Fler detaljer ska presenteras inom kort.

Platsannonser