Tysk gravidchock på nyårsdagen

Ett stort antal gravida kvinnor i Tyskland rapporteras försöka försena förlossningen så att deras barns födelse sker nästa år. Då börjar nämligen landets nya generösa statliga föräldraförsäkring att gälla och som innebär upp till 165.000 kronor mer i plånboken än om barnet föds i år.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-12-27

Föräldrar till barn som föds efter den 1 januari är berättigade till en föräldrapeng på upp till närmare 230.00 kronor.

Inte ens de som föds en minut innan tolvslaget på nyårsafton har samma löfte från tyska staten. För dem gäller istället det nuvarande systemet, som innebär maximalt en summa på knappa 65.000 kronor.

Det innebär alltså en skillnad på omkring 165.000 kronor för de bebisar som föds innan och efter midnatt på nyårsafton.

Tyska läkare har nu gått ut och varnat kvinnor för att ta mediciner som sägs försena förlossningen. Även om de betonar att få skulle riskera sitt barns liv av ekonomiska skäl.

Desto fler blivande mammor ser dock till att undvika sådant som sägs kunna sätta igång en förlossning, som rödvin, stark mat och fysisk aktivitet.

Den nya föräldraförsäkringen är ett försök från staten att stimulera barnafödandet i landet. Tyska kvinnor föder i genomsnitt 1,37 barn, långt under de 2,1 barn som behövs för att befolkningen inte ska sjunka i antal.

Platsannonser

Logga in