FinansNyhet

Tysk fintechjätte till Norden – hämtar från Nordea

Matti Lannetta och Ilkka Ruotsila är regionchefer för Deposit Solutions nya Nordenkontor i Helsingfors. De för nu samtal med svenska banker om potentiella samarbeten. Foto: Pressbild
Publicerad

Tyska Deposit Solutions expanderar till Norden och Baltikum. Ilkka Ruotsila och Matti Lannetta – som båda har Nordea-bakgrund – ska leda regionsatsningarna.

David Gustavsson

Det framgår av ett pressmeddelande.

Deposit Solutions är ett snabbväxande tyskt fintech-bolag – med Paypal-grundaren Peter Thiel som en av de största investerarna. Företaget erbjuder en så kallad openbanking-tjänst för sparkonton. Största kund är Deutsche Bank. 

Fintechbolagets öppna så kallade API:er gör att alla banker kan erbjuda sina kunder sparkonton i andra banker. Genom ett API kan två eller flera parter sömlöst dela information med varandra via ett gränssnitt.

Annons

Openbanking-plattformar är en het trend mot bakgrund av EU:s nya betaltjänstdirektiv PSD2. Lagen innebär i korthet att banker inte längre får hemlighålla konto- och transaktionsdata för tredjepartsaktörer, till exempel fintech-startups, men också andra banker.

Deposit Solutions finns sedan tidigare i Tyskland, Schweiz och Storbritannien. Men nu expanderar bolaget till ytterligare sex marknader: Österrike, Frankrike och Benelux, Central-och Östeuropa, Iberiska halvön, Italien och Malta – samt Norden och Baltikum.

Verksamheterna i Norden och Baltikum ska ledas av regionchef Ilkka Ruotsila. Han var tidigare Nordenchef för banking- och finanstjänster på konsult- och it-bolaget Accenture. Han har även haft olika ledande positioner inom affärsutveckling på Nordea, samt varit konsult på McKinsey.

Annons

Ilkka Ruotsila ska arbeta nära Matti Lannetta. Han hämtas från Corporate & Investment Banking på Nordea där han senast var CFO och tidigare strategichef. Lannetta har också varit Accenture-konsult.

I dag samarbetar Deposit Solutions med totalt 50 banker i Europa. Bolaget erbjuder även två konsumenttjänster till 100.000 sparare till ett värde av 4 miljarder euro.

Annons