MarknaderNyhet

Twitterstorm efter SBB:s nedjusterade helårsresultat

Ilija Batljan, SBB:s vd. Foto: TTIlija Batljan, SBB:s vd. Foto: TT
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Fastighetsbolaget SBB har justerat ned helårsresultatet för 2021 med 247 miljoner kronor till 25 601 miljoner på grund av en mer konservativ bedömning av tilläggsköpeskillingar vid förvärv och försäljningar.

Finwire/Realtid.se

Bolaget nämner att revisorerna genomfört en omfattande genomlysning av årsredovisningen med anledning av blankarrapporten från Viceroy Research, vilken tidigare kritiserats hårt av vd Ilija Batljan. Det framgår av ett pressmeddelande som skickades ut sent i fredags natt i samband med publiceringen av årsredovisningen.

Värdeförändringar fastigheter har justerats ned med 473 miljoner kronor och uppskjuten skatt upp med 68 miljoner för 2021. Samtidigt justeras förvaltningsresultatet upp med 293 miljoner och nettoeffekten blir som ovan nämnt att resultatet minskar med 247 miljoner.

SBB och Ilija Batljan har lyft att justeringen motsvarar blott cirka 1 procent av det tidigare kommunicerade resultatet. 

Annons

Händelsen har fått relativt stor spridning på Twitter under helgen där Batljan själv också kommenterat. Han menar bland annat att det finns ”falska anklagelser” om nedskrivningar och kritiserade också Dagens industris rapportering av händelserna. Han uppger att justeringarna inte är nedskrivningar utan ”ordinarie årsredovisningsarbete”.

”Enligt uppgift har den kriminella grupperingen som tagit stor kort position utan rapportering till FI enl regelverk och sedan spridit lögner för att tjäna pengar på småsparares bekostnad också hotat och trakasserat revisorer, ratinginstitut, banker mfl.”

”För tydlighet: Har inga problem med blankare i sig, det har vi haft förut. Problemet är det kriminella beteendet att ta stor kort position utan rapportering till FI enl regelverk och sedan sprida lögner för att tjäna pengar på småsparares bekostnad.”

Annons

”En socialarbetare utan redovisningskunskaper står oemotsagt i DI och fortsätter att lura småsparare. Blankarna som har egen agenda får en megafon utan en enda kritisk fråga?”  Skrev Ilija Batljan i tre olika tweets i lördags.

”1. Retweets are not endorsements, vilket jag trodde alla visste 2022. 2. Ni som ringer/mejlar hat och hot får gärna sluta”, skrev DI:s reporter Martin Rex lite senare samma dag.

Annons