Finans Nyhet

Twitter säkrar hausse och baisse på börsen

Publicerad

86,7 procents säkerhet. Så träffsäkert kan mikrobloggverktyget Twitter spegla börsens svängningar 3-4 dagar innan de uppstår.

Realtid.se

I alla fall om man får tro professor Johan Bollen vid Indiana University.

Han och hans team har nämligen analyserat 2,7 miljoner användare under en sexmånadersperiod och genom att koppla inlägg till sex stämningsord anser han sig ha funnit ett tydligt samband mellan allmänhetens humör och börsens svängningar.

Det vill säga är stämningen lugn är det stor sannolikhet att börsen lyfter inom 3-4 dagar. Råder motsatt situation är det mer troligt att börsen faller:

Annons

–Jag förväntade mig snarare att det allmänna humöret skulle följa börsens utveckling, inte tvärtom vilket vår studie visar, säger Johan Bollen till SvD Näringsliv.

För att försäkra sig om att metoden verkligen fungerar genomfördes undersökningen flera gånger. Johan Bollen tittade även på ett antal utvalda datum där allmänhetens humör var extra enkelt att förutspå.

Ett sådant var dagen innan presidentvalet 2008 – då var man mycket ängslig. Tre dagar senare föll Dow Jones. Men då Barack Obama väl blev vald lyfte börsen.

Annons

Samtidigt har studien mötts med viss skepsism. En sådan rör att ingen urskiljning har gällt kring de som granskas och vad de skriver om. Men Johan Bollen och kans kollegor står på sig:

–Jag är forskare och van vid att ifrågasätta mitt eget arbete så jag kan självklart förstå att folk tvivlar. Men vårt resultat visar just vad det visar – börsens svängningar avspeglas tre till fyra dagar i förväg på Twitter, säger han till SvD Näringsliv.

En av de som verkligen har gått igång på studien är Paul Hawtin, grundare av hedgefonden Derwent Capital Markets i Storbritannien. Han är i full färd med att testa metoden i verkligheten och har öronmärkt 25 miljoner pund för ändamålet. Han hoppas att summan ska ha fördubblats lagom till sommaren. För att säkerställa att så verkligen blir fallet har han hyrt in Johan Bollen och hans kollega Huina Mao som konsulter. Samtidigt är intet nytt under solen.

Annons

Förra året granskade exempelvis två forskare vid University of Illinois förhållandet mellan börsens utveckling och stämningen som återfanns på vissa bloggar registrerade hos LiveJournal. Visserligen slog forskardun index, men inte med råge precis, enligt Svenska Dagbladet.

Annons