Helene Siberg Wendin
Helene Siberg Wendin.
Revision

Tvingades lämna ordförandeposten i EY

Åtalade Helene Siberg Wendin blev inte omvald till EY:s Sverigeordförande vid senaste stämman. Hon har även avgått som chef för bolagets nordiska revisionsverksamhet.

Uppdaterad 2016-03-04
Publicerad 2016-03-04

Helene Siberg Wendin blev åtalad för grovt osant intygande i december och tog timeout i drygt tre veckor.

Hon misstänks för att tillsammans med en numera pensionerad EY-kollega undertecknat en revisionsberättelse och årsredovisning för SAAB för räkenskapsåret 2010 – trots att revisionen inte var avslutad vid angivet datum.

– När åtalet kom fick vi chans att analysera det i samråd med våra jurister och därefter återgick hon [Helene Siberg Wendin] i tjänst i januari, säger Hamish Mabon, vd på EY Sverige, till Realtid.se.

Men på stämman den 15 februari blev hon inte omvald till styrelseordförande – utan efterträddes av EY-revisorn Jonas Svensson som även är ordförande i FAR.

Helene Siberg Wendin har även avgått som chef för EY:s nordiska revisionsverksamhet och efterträtts av Jesper Koefoed.

Fick hon i båda fallen lämna på grund av brottsmisstankarna?

– Ja. Hon hade inte lämnat om inte blivit åtalad. Är man åtalad för något är det viktigt att man lägger all den tid som krävs på sitt försvar och att man förbereder sig väl inför rättegången, säger Hamish Mabon.

Har ni fortsatt förtroende för henne?

– Ja, det är oförändrat. Hon har fått kritik från Revisionsnämnden som vi har överklagat och hennes försvarare liksom våra jurister förstår inte hur man kan få det här till att vara ett brott.

Siberg Wendin kvarstår därför fortsatt som partner och aktieägare i EY Sverige och kan bli omvald till ordförande om hon frias från anklagelserna, enligt Maboun.

Platsannonser

Logga in