Annons

Annons

Tunga fall på Wall Street och i Asien

Börserna på Wall Street och i Asien backar rejält, 5 000 finansjobb ryker i London efter Brexit och så presenteras en stor M&A-affär på den nordiska marknaden för järnvägsinfrastruktur. Det är några av rubrikerna i Realtids morgonsvep.

Tunga internationella börsfall
Börs Wall Street föll tungt på onsdagen i spåren av de stigande marknads- och obligationsräntorna, som dämpar investerarnas riskaptit. Men även orkanen i Florida som påverkar oljeproduktionen sägs spela in tillsammans med oron för handelskonflikten mellan USA och bland annat Kina. Breda S&P 500 föll med 3,3 procent och Nasdaq med 4,1 procent, vilket är de största nedgångarna sedan i februari. De stora techjättarna som Amazon, Apple och Microsoft ledde nedgången. Netflix föll med 8 procent.
Riskindexet Vix, som speglar marknadens förväntningar på kommande större svängningar eller marknadsoro, klev för första gången på sex månader över 20 igår kväll för S&P 500.
Oron spred sig till vidare till börserna i Asien på torsdagsmorgonen. Där backade de ledande indexen med omkring 4 procent, och i vissa fall mer än så. I Kina backade Shanghai med 5,0 procent och Shenzhen med 6,2 procent.
Stockholmsbörsen backade i sin tur med 1,8 procent under onsdagen.
Förhandeln på de ledande Europabörserna pekar på börsfall på runt 1,6 procent inför öppningarna klockan nio idag torsdag.

USA:s finansminister inte oroad
Börs USA:s finansminister Steven Mnuchin, med en bakgrund på Goldman Sachs, är inte överraskad över att marknaden korrigeras. Det återspeglar inte någon större systemkris, säger han enligt Bloomberg. "Marknaderna är inte effektiva och marknaderna rör sig i båda riktningarna och vid vissa tillfällen så går de för långt i båda riktningarna". Han påpekar att fundamenta i den amerikanska ekonomin fortsatt är väldigt starka, och att det är därför som aktiemarknaden har gått så bra som den gjort. "Det faktum att det varit en viss form av korrektion givet hur mycket marknaden gått upp är inte särskilt överraskande", säger han, rapporterar Direkt.

CTT rasar 30 procent
Börs Svenska verkstadsbolaget CTT Systems backade stort efter tappet av nyckelkunden Boeing. Aktien rasade med 31,4 procent på Stockholmsbörsen under onsdagen efter att Boeing meddelat att de slutar använda bolagets avfuktningssystem i sina 787-plan.

Annons

Annons

Paretos huvudägare köper SCA-aktier
Finans Pareto Securities huvudägare Svein Støle har under september köpt knappt 1,25 miljoner aktier i SCA, en post motsvarande 0,18 procent av antalet aktier i bolaget. Innehavet är värt 118 miljoner kronor. Svein Støle seglar därmed upp som en av de största privata ägarna i den svenska skogsjätten.

Obos drar ned kapacitet i Sverige
Bostäder Det norska bostadsbolaget Obos, som är en av Nordens största bostadsutvecklare, har dragit ned produktionskapaciteten i Sverige för att anpassa den till ett vikande marknadsläge.

NRC Group blir störst i Norden
M&A NRC Group köper 100 procent av finska VR Track och blir Nordens största entreprenör inom järnvägsinfrastruktur. Med förvärvet tar NRC Group en stark position på den finska marknaden och blir den klart ledande aktören på den kraftigt växande infrastrukturmarknaden. NRC Group kommer efter transaktionen att ha 2 450 anställda i Norge, Sverige och Finland och en förväntad årlig omsättning på över 6 miljarder norska kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

Fakturaskojare kostar skattebetalare mångmiljonbelopp
Ekobrott Bluffakturor har kostat svenska skattebetalare 88 miljoner kronor på fem år, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning. Via bluffakturorna har kommunerna spenderat pengar på allt från förbrukningsvaror till överpris, reklam på sällan besökta hemsidor och för jobbannonser för tjänster som inte är aktuella. Större delen av företagen bakom bluffakturorna har länge funnits med på varningslistorna som Svensk Handel och Förenade bolag publicerar.

5 000 finansjobb försvinner från London
Brexit 5 000 jobb inom den finansiella sektorn kommer att försvinna från Storbritannien när Brexit blir en realitet. Det säger finansmarknadsministern John Glen, rapporterar Omni.

JP Morgan tror på mjuk Brexit.
Brexit Trots att både Storbritannien och EU förbereder sig för en hård Brexit räknar investmentbanken JP Morgan med en mjuk Brexit. ”Det är den enda möjliga lösningen”, säger chefsstrategen Karen Ward till DI. En sådan överenskommelse skulle lyfta både pundet och den brittiska tillväxten.

IMF varnar för handelskrig
Världshandel IMF-chefen Christine Lagarde varnar för konsekvenserna av ett handelskrig eller valutakrig, som kan minska den globala tillväxten och skada "oskyldiga åskådare". Länderna bör i stället dämpa handelsfriktionerna och rätta till de globala handelsreglerna, snarare än överge dem. "Vi hoppas verkligen att vi inte rör oss vare sig i riktning mot ett handelskrig eller ett valutakrig. Det kommer i båda fallen att vara skadligt för alla deltagare", säger hon, rapporterar Reuters.
Ett fullskaligt handelskrig skulle minska den internationella handeln med 18 procent och slå ut den globala tillväxten. Det varningen kommer från Roberto Azevêdo, chef för handelsorganisationen WTO, på ön Bali där IMF:s årliga toppmöte nu pågår.

Jätteaffär i USA
M&A Det amerikanska justitiedepartementet godkänner en jätteaffär på apoteksmarknaden i USA. DOJ har gett ett villkorligt godkännande till apoteksjätten CVS Healths köp av det amerikanska och globala sjukvårdsförsäkringsbolaget Aetna för 69 miljarder dollar.

Softbank investerar i Wework
Finans Japanska Softbanks investeringsfond Vision fund förhandlar om att investera ytterligare 10 miljarder dollar i startupen och kontorsbolaget Wework, som hyr ut kontorslokaler.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons