FinansNyhet

Tung dom för Alluvia och Amarant

Publicerad

Ska betala 110 miljoner kronor i ersättning till tidigare affärspartner enligt amerikansk skiljedom.

Per Agerman

Global Gold Corporation har under en rad år väntat på betalning från Amarant Mining och Alluvia Mining efter en försäljning av gruvtillgångar i Chile 2010.

Som Realtid.se tidigare har rapporterat har betalningsfrågan blivit en tvist inför en skiljedomare i delstaten New York. Efter flera deldomar och uppgörelser mellan parterna har en slutlig dom nu kommit.

Enligt en rapport till Securities and Exchange Commission har skiljemannen Stephen S. Strick vid International Centre for Dispute Resolution bestämt att Alluvia och Amarant ska ersätta Global Gold Corporation med 16,8 miljoner dollar, motsvarande 110 miljoner kronor.

Annons

Betalningen ska ske omgående enligt domen som är daterad den 26 juni.

Frågan är dock om det finns några tillgångar att betala med.

En del av beloppet består av ett skadestånd då Alluvia och Amarant inte har infriat tidigare löften om betalning samt inte heller följt tidigare deldomar om krav på överlämning av information om gruvsfärens tillgångar.

Annons

Även i den slutliga domen specificeras att Global Gold Corporation ska få rätt till information om tillgångsläget, inklusive dokument från flera nordiska banker och finansföretag.

Alluvia och Amarant med företrädare förbjuds också att göra några som helst värdeöverföringar som kan vara till nackdel för Global Gold.

Specifikt nämns försäljningen av aktier i IGE Resources förra sommaren samt eventuella överenskommelser med Gulf Resource Capital, en part som uppgetts vara beredd att gå in med nytt kapital.

Annons

Johan Ulander, nyckelperson i Alluvia/Amarant-sfären, förbjuds specifikt i domen att ingå några som helst avtal som rör sfärens tillgångar.

Annons