Finans Nyhet

Tufft för miljardärernas Premier League-klubbar

Publicerad

Den engelska toppfotbollen är hårt pressad ekonomiskt, enligt Deloittes utvärdering.

Realtid.se

583 miljoner pund. Så mycket ligger klubbarna i Premier League och The Championship (förstadivisionen) back. Allt enligt Deloittes årliga finansiella utvärdering, som Financial Times rapporterar om.

Merparten av förlusterna kommer från Premier League-klubbarna Liverpool (som ägs av det amerikanska investmentbolaget Fenway Sports Group), Manchester United (ägd av den amerikanska affärsmannen Malcolm Glazer), Chelsea (ägd av den ryska oligarken Roman Abramovitj) och Manchester City (ägd av Förenade Arabemiratens shejk Mansour bin Zayed an-Nahyan).

Av hela 44 klubbar gjorde endast sju vinst före skatt och klubbarnas totala nettoskuld ligger på hela 3,5 miljarder pund. Enbart Premier Leagues säsong 2009-2010 slutade med förluster före skatt motsvarande 445 miljoner pund. Att jämföra med 275 miljoner pund från säsongen innan.

Annons

Visserligen minskade förlusterna för lagen i The Championship till 138 miljoner pund, men den sammanslagna förlustsumman i de två toppdivisionerna motsvarar närapå en fyrdubblad ökning i förhållande till de förluster som har noterats under de senaste fem säsongerna.

Från och med nästa säsongen regleras klubbarna av det internationella fotbollsorganet Uefa:s regler ”Financial Fair Play”. Reglerna innebär att klubbarna måste göra minst plus minus noll alternativt hamna på en dräglig förlustnivå.

Samtidigt fortsätter trycket på att nå framgångar på planen att driva upp spelarlönerna. Lönerna steg med 5-10 procent säsongen 2009-2010 till 1,4 miljarder pund och i mästerskapen steg lönerna med sex procent till 357 miljoner pund, enligt Financial Times.

Annons

Redan under första halvan av säsongen 2010-2011 började klubbarna äta på de 6 miljoner pund som de får per år som en direkt effekt av ett förbättrat treårsavtal kring tv-rättigheterna.

Förra säsongen steg lönerna med 10 procent, enligt Deloitte. På fyra år har lönerna för mästerskapslagen fördubblats i förhållande till hur snabbt intäkterna har stigit.

Denna vecka har man ett möte på Cypern där just frågan om hur man ska kunna kontrollera kostnaderna ligger allra högst upp på agendan.

Annons

Ett problem i sammanhanget är att de 24 klubbarna i The Championship måste stå ut med en 25-procentig nedgång i intäkterna från tv-rättigheter från och med 2012-2013, enligt Financial Times.

Annons