FinansNyhet

Tryg och Intact vill köpa Gardells RSA 

Trygg-HansaTrygg-Hansa
Foto: Trygg-Hansa
Publicerad

Tillsammans med kanadensiska Intact överväger Tryg ett förvärv av RSA:s globala verksamhet för 4,2 miljarder pund. 

Camilla Jonsson

Om förvärvet genomförs, kommer Tryg att köpa Codan i Norge och  Trygg-Hansa i Sverige. Tryg blir då det största börsnoterade sakförsäkringsbolaget i  Skandinavien.  

Köpeskillingen för för RSA:s nordiska verksamhet, som huvudsakligen består av norska Codan och svenska Trygg-Hansa, uppgår till 4,2 miljarder brittiska pund .  

Christer Gardells aktivistfond Cevian äger drygt 14 procent av RSA och är med det bolagets största aktieägare. Cevian äger runt 146 miljoner aktier, en post som budet värderar till cirka 1 miljard pund – motsvarande 11,4 miljarder kronor.

Annons

– Vårt övervägande att lägga ett bud på RSA:s nordiska verksamhet är en del av vårt mål  om att stärka Trygs verksamhet i Norden. Det är en viktig del av Trygs förvärvsstrategi  som syftar till att stärka vår marknadsposition i Norge och Sverige genom värdeskapande  förvärv. Om det blir ett uppköp kommer vi att stärka våra marknadspositioner i Danmark,  Norge och Sverige, vilket gör Tryg till det största börsnoterade sakförsäkringsbolaget i  Skandinavien, säger Trygs koncernchef Morten Hübbe i en skriftlig kommentar.

När det gäller danska Codan planerar Tryg att ingå ett gemensamt ägande med det  kanadensiska sakförsäkringsbolaget Intact, där respektive företag äger 50 procent av  danska Codan. Utöver det är planen att Intact förvärvar RSA:s övriga verksamhet i  Kanada, UK och resten av världen.  

Positivt från RSA 

Annons

Styrelsen för RSA har meddelat Intact och Tryg att de är beredda att rekommendera ett  samlat bud på RSA på 7,2 miljarder brittiska pund, varav 4,2 miljarder för Trygs del, till  RSA:s aktieägare. 

Eftersom RSA är noterat på London Stock Exchange är företaget och en möjlig handel föremål för särskilda brittiska regler – även kallade ”UK Takeover Code”. Det betyder  bland annat att Intact och Tryg måste, inom 28 dagar efter publicerandet av dagens tillkännagivande, antingen lämna ett bindande bud på RSA eller meddela att de drar  tillbaka sitt intresse. Tryg och RSA är nu igång med en grundlig due diligence process. 

– Vi har fortfarande en bit att gå före vi är i mål, men vi har kommit långt och nu når vi en  viktig milstolpe. Jag skulle vilja passa på att tacka RSA för den positiva dialogen som vi  har haft, och som vi ser fram emot att fortsätta, säger Morten Hübbe.  

Annons

Om förvärvet genomförs kommer Tryg att bli Skandinaviens största sakförsäkringsbolag  med 5,3 miljoner kunder och 6 000 anställda. 

Tryg räknar med att generera ungefär 900 miljoner danska kronor i synergier från  förvärvet.  

Det totala priset om 4,2 miljarder pund ska huvudsakligen finansieras genom en emission  av aktier.  

Fakta om RSA 

Codan och Trygg-Hansa är båda en del av RSA-gruppen, en världsledande  försäkringskoncern med fokus på sakförsäkring. RSA har sitt huvudkontor i London och  har 19 000 anställda och 17 miljoner kunder globalt. 

Fakta om Intact 

Intact är Kanadas största försäkringsbolag inom hus-, bil- och företagsförsäkring. Intact  har sitt huvudkontor i Kanada och har 16 000 anställda och fyra miljoner kunder, främst i  Kanada och Nordamerika. 

 

Annons