Finans Nyhet

Trustbuddys grundare stämmer Nathanson på 50 miljoner

Taggar i artikeln

Fintech Trustbuddy
Jens Glasö (t.v.) och Simon Nathanson (t.h.)Jens Glasö (t.v.) och Simon Nathanson (t.h.)
Jens Glasö (t.v.) och Simon Nathanson (t.h.)
Publicerad

Låneplattformens grundare Jens Glasö menar att det konkursade bolagets ex-ordförande Simon Nathanson kände till Trustbuddys oegentligheter redan i februari 2015 – utan att vidta några åtgärder. Men Nathanson har hela tiden hävdat att han fick reda på bristerna strax innan kraschen – i samband med en internutredning.

På måndag morgon rapporterade Realtid.se att Trustbuddys konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson nu slutfört sin förvaltarberättelse. Där redogör han för vad som låg bakom bolagets konkurs i oktober 2015.

Och innehållet bekräftar – vilket Realtid.se var först med att berätta – att pengar inte förskingrades. Istället lånades de vidare utan samtycke från långivare som inte heller matchades med låntagarna.

Enligt förvaltarens egna beräkningar förmedlades cirka 21 procent av lånen på det sättet till ett värde av 37 miljoner kronor.

Annons

"Detta förfarande är såvitt framkommit den huvudsakliga förklaringen till bristen på bolagets klientmedelskonton", skriver Lars-Henrik Andersson.

Tre personer anmälda

Förvaltaren har dock inte kunnat utreda vad man hade för kunskaper om felaktigheterna. Tre personer i den gamla ledningen är dock sedan i i oktober polisanmälda och Ekobrottsmyndigheten fattar beslut i höst huruvida åtal ska väckas.

Trustbuddys grundare Jens Glasö har för konkursförvaltaren uppgett att bristerna kring långivningen uppdagades för två år sedan.

Annons

Och nu påstår Glasö att han har bevis för att bolagets Simon Nathanson, som tillträdde som Trustbuddys styrelseordförande i december 2014, kände till problemen från och med åtminstone februari 2015 – utan att vidta någon omedelbar åtgärd.

– [Nathanson] har i princip känt till problemen i nio månader [alltså fram till konkursen, reds. anm.]. Det kan jag styrka med totalt 37.400 systematiserade dokument, bland annat styrelseprotokoll, hävdar han i en intervju med Realtid.se på måndagen.

Glasö hävdar också att ett programeringsfel i plattformen uppstod under sommaren 2014, men att det först uppdagades när han slutade som vd i december samma år. 

Annons

Vad var det för fel?

– Det vet inte jag. Men det var ett tema på styrelsemötet i januari-februari 2015. Men den nya ledningen och nya styrelsen valde att inte att inte göra någonting åt det. Jag blev inte informerad eftersom det var efter min tid [i bolaget]. Jag slutade som vd i december, säger Jens Glasö.

Med hänvisning till dessa anklagelser stämmer han därför sin tidigare kollega Simon Nathanson på 50 miljoner kronor.

Han motiverar också stämningen – som lämnats in till Stockholms tingsrätt – med att Trustbuddys konkurs medfört stora ekonomiska förluster för honom. 

"Något man inte tog tag i"

Enligt förvaltarberättelsen pågick dock den felaktiga långivningen i Trustbuddy sedan åtminstone juni 2010. De var därmed även en realitet under Glasös tid som bolagets vd.  

Och det mesta tyder på att vidareförmedlingen av lån pågått systematiskt sedan bolaget grundades 2009, enligt konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson på Lindahl Advokatbyrå.  

– Uppenbarligen var det något som redan fanns i den tidigare ledningen och som man inte tog tag i, säger Lars-Henrik Andersson till Realtid.se.

Förvaltaren finner det också väldigt märkligt att den gamla ledningen inte på egen hand upptäckte och åtgärdade datafelet som, enligt Glasös egen uppgift, uppstod när han fortfarande var Trustbuddys vd.

Men Jens Glasö vill varken kommentera det eller andra uppgifter som presenteras i förvaltarberättelsen. 

 

"Ord står mot ord"

Ex-ordföranden Simon Nathanson har hela tiden hävdat att han fick reda på de allvarliga bristerna i Trustbuddy långivning först i oktober förra året i samband med att den nya ledningen – som tillträdde samma månad – inledde en internutredning av bolagets plattform.

Dåvarande vd:n Philip Mikal, som värvades från Klarna, har sagt att han och de andra i ledningsgruppen var tvungna att gräva sig ned till mjukvarunivå och genomföra komplicerade kontroller av plattformens funktioner för att kartlägga vad som hänt.

– Ord står mot ord. Glasö har för mig uppgivit att problemen var uppe på styrelsenivå i december 2014. Men den nya ledningen uppger att detta var något som uppdagades senare året efter, vilket ledde till att man omedelbart kontaktade Finansinspektionen, säger konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson.

Realtid.se har, utan framgång, sökt Simon Nathanson för en kommentar.

Trustbuddy var Nordens största p2p-bolag

Bolaget blev på några år Nordens största peer-to-peer-långivare och värderades till som mest 1 miljard kronor. Under 2015 hade koncernen 70 anställda, fem dotterbolag i Finland, Spanien, Holland, Storbritannien och Sverige.

Sedan starten 2009 hann drygt 350.000 medlemmar, alltså långivare och låntagare, ansluta sig till tjänsten. Den förmedlade lånevolymen enbart under 2014 till 828 miljoner kronor, enligt Trustbuddys egna uppgifter.

Totalt lånade cirka 3.200 personer ut pengar genom p2p-plattform. De flesta långivare är hemmahörande i Norge och Danmark. Antalet låntagare uppgår till 50-60.000 och har sin hemvist i Norden, men även i Polen och Spanien.

Maxbeloppet som kunde lånas ut per gång var 10.000 kronor, men de flitigaste långivarna hann låna ut flera miljoner. Pengarna placerades på ett klientmedelskonto hos en bank. Därefter matchade Trustbuddy medlen med låntagare.

När låntagarna betalade tillbaka en del av lånet lånade troligen Trustbuddy ut pengarna igen, utan långivarnas samtycke

Beslut om åtal i höst

I oktober polisanmälde Trustbuddys nya ledning tre, än så länge icke namngivna, personer i den gamla ledningen.

Ekobrottsmyndigheten utreder nu dem och är i färd med att fram beslutsunderlag.

Åklagaren räknar med att kunna fatta beslut om åtal ska väckas eller inte under senhösten 2016.

Ingen av de polisanmälda personerna är dock delgiven någon misstanke om brott i dagsläget.

– Det är en stor och kompakt utredning. Förhör har hållits och man har också genomfört en IT-teknisk undersökning av [Trustbuddys] underliggande databas, säger Katinka Wall, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten till Realtid.se.

Annons