Trustbuddy stäms på över 2 miljoner kronor

Långivare kräver tillbaka sammanlagt 2,2 miljoner från bolaget. Det framgår av stämningsansökningar.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2015-10-13

I går stoppade Finansinspektionen Trustbuddys kunderbjudande i form av en peer-to-peer-plattform. Detta efter att "allvarliga oegentligheter" framkommit i bolaget.

En internutredning visar att Trustbuddy lånat ut pengar utan långivarnas godkännande. Därmed saknas nu 44 miljoner kronor i bolaget. Risken är stor för omfattande förluster för långivarna och att bolaget går i konkurs.

Nu kan Realtid.se berätta att det inkom två stämningsansökningar mot Trustbuddy redan den 28 september.

Av stämningarna framkommer det att en man och hans dotter yrkar på att återfå sammanlagt 2,2 miljoner kronor från Trustbuddy. Mannen kräver tillbaka 1,9 miljoner kronor och hans dotter 308 058 kronor.

Till grund för detta hänvisar de – via sin advokat Rune Pettersson på advokatbyrån Brann – att Trustbuddys avtal med långivarna medger att de "när som helst kan begära och få ut 90 procent av saldot på sitt Trustbuddykonto".

Därför är bolaget skyldigt att betala tillbaka de yrkade beloppen, enligt stämningarna. Advokaten Rune Pettersson vill i dagsläget inte ge några kommentarer.

– Jag har inga kommentarer i nuläget. Vi avvaktar tills när det stäms och vad svaret blir, säger Rune Pettersson till Realtid.se.

Det framgår också att Trustbuddy i juni 2011 skapade en officiell tråd på internetforumet Flashback "för att svara på frågor och disktuera verksamheten". I denna tråd ska bolaget året efter ha skrivit följande:

"Det stämmer att du kan välja att ta ut 90% av ditt insatta kapital även om du har alla dina pengar utlånade. Den dagen du har 100% utlånat och vill ta ut pengar kommer vi att låta dig ta ut 90% av ditt totala saldo. Då kommer andra långivare att gå in och ta över dina avtal. Man kan säga att de köper dina avtal och du får pengar som du kan ta ut."

Mannen blev medlem i Trustbuddy 2012 och har gjort flera insättningar sedan dess. När han lämnade in stämningsansökan 28 september hade han satt in totalt 2,1 miljoner kronor på sitt Trustbuddy-konto, medan dotterns saldo samma datum uppgick till 342 286 kronor.

Men "under lång tid har det varit ingen eller ringa omsättning på" deras konton. Och enligt stämningsansökningarna tyder detta på att de påförts "dåliga lån".

Platsannonser