Morgonsvepet

Trump skyller på bugg efter börsraset i december

Apples vinstvarning drog ned teknikaktierna i Asien, Hedgefondförvaltare menar att varningen tyder på en björnmarknad, Trump skyller på bugg efter börsraset i december och holländskt riskkapitalbolag köper sex skandinaviska evenemangsföretag. Detta är ett axplock av innehållet i Realtids nyhetssvep på morgonen.

Uppdaterad 2019-01-03
Publicerad 2019-01-03

Blandat på Asienbörserna
Börs
Under torsdagen utvecklas Asienbörserna blandat efter att ha fallit tydligare under årets första handelsdag under onsdagen. Shanghais kompositindex var vid 06:15-tiden oförändrat samtidigt som Hang Seng i Hong Kong backade 0,3 procent, enligt DI. I Sydkorea var kospi-index ned 0,2 procent. Asiatiska teknikaktier drogs ned efter Apples vinstvarning som följde av ett aktieras om 8 procent i efterhandeln. Samsung backade 2,1 procent i Sydkorea och Apples underleverantörer AAC och Sunny Optical var ed cirka 5 procent i Hong KOng och Taiwan, enligt DI. Tokyo-börsen har fortsatt helgstängt.

Hedgefond-förvaltare kommenterar Apples varning
Finans
Hedgefondförvaltaren Jeffrey Gundlach uppger för CNBC att Apples sänkta försäljningsprognos är en typisk händelse i en björnmarknad, enligt DI.
"Det här är den typen av saker som händer i en björnmarknad", skrev Gundlach i ett mail till CNBC.
Gundlach uppgav i mitten av december att han räknade med att börsen skulle falla till nya bottennivåer. Han var då säker på att vi bevittnar en björnmarknad.
Gundlach förvaltar mer än 120 miljarder dollar genom Doubleline Funds.

Trump skyller på bugg efter börsraset i december
Börs Den amerikanska aktiemarknaden hämmades av en ”bugg” i december, när breda S&P 500 tappade över 9 procent. Detta sade Trump under onsdagen, enligt Omni som citerar CNBC. Den amerikanska presidenten är dock övertygad om att  börsen kommer att stiga igen när handelskriget är över och USA har landat med nya handelsavtal med bland annat Kina.

Norska oljefonden backar för första gången på 15 år
Fonder 
För första gången sedan 2002 minskade Norska oljefonden i värde, enligt Omni som citerar Dagens Näringsliv. Den negativa avkastningen under 2018 beror på de lägre oljepriserna som ledde till att den norska staten plockade ut pengar från fonden, enligt DN.no. I slutet av 2018 uppgick oljefonden till 8 488 miljarder norska kronor.

Riskkapitalbolag köper sex skandinaviska evenemangsföretag
Riskkapital 
Det är det holländska riskkapitalbolaget Waterland Private Equity köper Blixten & Co och fem andra skandinaviska evenemangsföretag för att bilda holdingbolaget All Things Live, enligt DI.se. Producenten och arrangören Leif “Blixten” Henriksson vill inte avslöja köpeskillingen, men den nya jätten kommer att omsätta omkring 875 miljoner kronor. “Jag är nöjd med det vi har fått och jag är stolt och glad att någon har upptäckt vårt fina bolag”, säger han till DI. Ny vd för Blixten & Co blir Henrik Berndtson. Leif Henriksson fortsätter som ordförande och producent. Företaget representerar ett sjuttiotal artister som Mia Skäringer, Lena Philipsson, Eric Gadd, Lisa Nilsson, Veronica Maggio, Orup, Petter och Sarah Dawn Finer. I fjol redovisade Blixten & Co ett resultat efter finansnetto på 15 miljoner kronor på en omsättning på 313 miljoner kronor.

"Recession är osannolik"
Makro Den globala tillväxten kommer att bromsa in under 2019, enligt UBS som pekar på allt mindre stöd från världens centralbanker, sämre resultattillväxt för företagen och en uppsjö politiska utmaningar. Men samtidigt ser storbanken ett ljus i mörkret, enligt Omni Ekonomi som citerar CNBC. Banken bedömer nämligen att en recession är osannolik givet nuvarande konsumtion, investeringsnivå samt sysselsättningstillväxt. Även JP Morgan delar uppfattningen och strategen Robert Michele betonar att centralbanker fortfarande kan bädda för en mjuklandning, enligt Market Watch. 

Pegroco ökar i portföljbolaget Nordic MRO
Finans
 Pegroco Invest har deltagit i en nyemission av aktier i portföljbolaget Nordic MRO. Genom emissionen tillfördes bolaget nytt eget kapital 10 miljoner, varav Pegroco tecknade sig för 9 miljoner kronor. Vidare konverterades samtliga konvertibler i bolaget till aktier för 10 miljoner kronor, vilket innebär att kapitalbasen totalt stärks med 20 miljoner kronor. Pegroco ökar därmed sitt ägande från 37,5 till 61 procent. Kapitalet är avsett för finansiering av Nordic MRO:s fortsatta expansion.
Nordic MRO tillhandahåller tjänster inom flygplansunderhåll.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in