M&A

Trög start för M&A-affärer

Inledningen på 2019 har varit den långsammaste på sex år sett till aktiviteten inom nordiska företagsförvärv och fusioner.

Publicerad 2019-03-28

Det visar statistik från Mergermarket, som presenteras vid analysföretagets Nordic M&A and Private Equity Forum på torsdagen.

Totalt har affärer med ett samlat värde av 6,8 miljarder euro genomförts i Norden sedan årsskiftet. Utvecklingen speglar den i övriga Europa, som är på väg mot ett av de svagaste första kvartalen sedan den globala finanskrisen.

–Även om många av de fundamenta som bidragit till att hålla aktiviteten uppe finns kvar, har den nordiska marknaden följt bredare europeiska trender med en långsam inledning på året, säger Jonathan Klonowski, analysredaktör för regionen EMEA på Mergermarket, i en kommentar.

Så kallade inkommande förvärvs- och fusionsaktivitet, där aktörer baserade utanför Norden gör affärer i regionen, var under årets inledning klart större än motsatsen där nordiska aktörer gör affärer utanför regionen. Inkommande affärer har gjorts till ett värde av 5,4 miljarder euro, medan utgående affärer gjorts för 1,6 miljarder euro. Stor aktivitet har synts från kinesiska intressen, som gjort investeringar i Norden för totalt 1 miljard euro under perioden.

Sett till sektorer har aktiviteten varit förhållandevis hög inom industri & kemi, med bland annat kinesiska Evergrandes köp av 51 procent av aktierna i elbilsbolaget Nevs för 813 miljoner euro. Även finansiella tjänster framhålls i Mergermarkets rapport.

Vad gäller börsnoteringar i Norden har 2019 börjat med samlade erbjudanden på 39 miljoner euro, att jämföra med 1,7 miljarder euro för motsvarande period i fjol.

Nordiska private equity-bolag har gjort utköp för 242 miljoner euro hittills i år, vilket även det är en klar nedgång från motsvarande period i fjol då affärer för 1,4 miljarder euro gjordes.

Platsannonser