Riskkapital

Triton slutför affär med SKF

Affären mellan riskkapitalbolaget Triton och SKF Motion Technologies är nu slutförd vilket betyder bland annat att Triton erlagt betalningen. 

Uppdaterad 2018-12-03
Publicerad 2018-12-03

Triton annonserade köpet av SKF Motion Technologies från börsnoterade SKF sista juli i år. Nu slutförs affären vilket innebär att Triton har erlagt hela betalningen om 2,75 miljarder kronor och det betyder också att det franska facket har godkänt affären.

1200 anställda berörs av affären men endast 80 arbetar i Sverige, resten finns utspridda på fabriker i bland annat Frankrike, USA och Kina. För SKF resulterar försäljningen i en nettovinst om 1,2 miljarder kronor.  

SKF Motion Technologies är marknadsledande inom global lineär rörelseteknik, både komponenter och system. Denna teknik används i automatiserade processer för att få en exakt rörelse, till exempel kulskruvar i en tandläkarstol eller ett CT-röntgenbord.  Den syftar till att med hög precision kunna lyfta och flytta saker.

SKF Motion Technologies omsatte två miljarder kronor 2017. Det kan jämföras med hela SKF:s omsättning om 78 miljarder kronor. Anledningen till försäljningen uppges vara att SKF Motion Technologies inte anses som en kärnverksamhet.

– Vi är mycket nöjda med att vi får en ägarstruktur som gör att vi kan fortsätta att koncentrera oss på vår kärnaffär inom lösningar för automation och medicinsk teknik, säger Daniel Westberg, vd för SKF Motion Technologies, sedan 2015. 

– Det är en verksamhet som präglas av stark tillväxt och som har god lönsamhet.

Triton har gjort följande affärer i Sverige i år: Ovako såldes till Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation i mars och i augusti köptes Unident, ett distributionsbolag inom tandvård, av de privata grundarna. 

Köpet av SKF Motion Technologies är en av de  största affärerna för SKF:s vd Alrik Danielsson sedan han tillträdde 2015. Sedan han blev vd har SKF sålt verksamheter för sju miljarder kronor med denna affär inräknad.

Platsannonser