Riskkapital

Triton räds inte lågkonjunktur

Riskkapitalbolaget Triton har stängt en ny jättefond på över 50 miljarder kronor. Fonden räknar med stora affärsmöjligheter med en lågkonjunktur.

Publicerad 2019-01-09

Triton är inte särskilt bekymrat över en eventuell kommande lågkonjunktur.

–För oss är det nästintill egalt skulle jag säga, det kan till och med vara till vår fördel, med en avmattning i konjunkturen. När man är en operationellt intresserad ägare och är med och driver förändringar i bolagen kan en lågkonjunktur faktiskt trigga fler affärer för oss. Det säger Tritons Nordenchef Thomas Hofvenstam i en intervju med Di.

Ett exempel på bolag som kan bli aktuella att köpa är servicebolag i olika branscher, gärna med en affärsmodell som bygger på många lokala servicefilialer, där Triton gjort flera affärer tidigare.

Det var i mitten av 2018 som Triton började arbetet med att ta in pengar till den nya fonden som stängdes i december. Fonden, på 5 miljarder euro blev större än initialt planerade 4 miljarder euro. Detta kan jämföras med Tritons förra fond, om 3,5 miljarder euro.

Fonden, Tritons femte, har redan hunnit med två investeringar. Köpet av kullagertillverkaren SKF:s division Motion Technologies slutfördes strax före årsskiftet och hamnar nu i den nya fonden, liksom den nätbaserade nederländska researrangören Sunweb.

Den nya fonden kommer, liksom tidigare fonder, att köpa bolag inom industri, service, konsument och hälsa, främst på den tysktalande delen av kontinenten och i Norden.

Ambitionen är att i snitt göra tre till fem större förvärv om året, och tilläggsförvärv i de befintliga bolagen.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in