Transfer Galaxys grundare Yosef Mohamed, vd, Ali Mohamed, CTO, och Khalid Qassim, COO, samt medarbetarna Mustafa Ibrahim, CCO, och Abdirahman Ahmed, CDO. Foto: Press
Fintech

Transfer Galaxy får in 30 miljoner: "Vi satsar globalt"

Alfvén & Didrikson och Backing Minds investerar 30 miljoner kronor i Örebro-startupen Transfer Galaxy som erbjuder "Swish" för utlandsöverföringar. "Vi vill bli ett globalt bolag", säger Yosef Mohammed, medgrundare och vd.

Uppdaterad 2018-02-27
Publicerad 2018-02-27

Det framgår av ett pressmeddelande.

Realtid.se har tidigare rapporterat om fintech-företaget Transfer Galaxy som grundades 2015 i Örebroförorten Vivalla av bröderna Yosef och Ali Mohammed och deras barndomsvän Khalid Qassim.

De beskriver tjänsten som ett "Swish" för utlandsöverföringar till en rad afrikanska länder. Grundtanken är att migranter ska kunna skicka pengar till släktingar via mobilen. I senaste rundan fick bolaget in 4,5 miljoner kronor från Backing Minds. I en nyemission tar man nu in ytterligare 30 miljoner kronor från Backing Mind och Alfvén & Didrikson.

Pengarna ska användas till en Europaexpansion. Det går redan att använda bolagets plattform i 25 europeiska länder i Europa. Men nu ska Transfer Galaxy nyanställa, samt öka sin marknadsföring och närvaro på kontinenten.

– Med det nya kapitalet, tillståndet från Finansinspektionen och den breda kompetensen från [riskkapitalbolagen], kan vi nå våra mål ännu snabbare. Vi vill bli ett globalt bolag och Vivallas största arbetsgivare, säger Yosef Mohammed, medgrundare och vd.

Alfvén & Didriksons Miriam Grut Norrby som ansvarar för investeringen gillar startupens närhet till kunderna.

– Transfer Galaxy agerar på en marknad som idag domineras av befintliga aktörer vars tjänster fungerat på i princip samma sätt alldeles för länge, säger hon.

– Detta är ett av få bolag från Sverige som vi har sett med så kraftig tillväxttakt och jag tror att detta kommer att kunna bli ett miljardbolag, säger Susanne Najaf, medgrundare av och delägare i Backing Minds.

Målet är att utmana Western Union som är världsledande på transnationella överföringar.

– 2,5 miljarder människor har inget bankkonto. I Afrika har man hoppat över infrastrukturen med banker och gått direkt på mobilen. Men världens fattigaste får betala de högsta transaktionsavgifterna för att ta emot pengar från sina nära och kära. Det tar också lång tid att föra över pengar med till exempel Western Union, i genomsnitt uppåt 13 sekunder, men med vår tjänst bara tre sekunder, sa Yosef Mohamed under ett anförande på en fintech-konferens i höstas.

Han tillade att marknaden är enorm på grund av kraftigt ökad mobilanvändning globalt. För tio år sedan var de 40 miljoner och i fjol över en halv miljard. Mer än 800 miljoner afrikaner har i dag mobiltelefon. Och nio av tio somalier och fyra av tio kenyaner använder mobilen för att ta emot och föra över pengar, enligt Yosef Mohamed.

Transfer Galaxys tjänst täcker i dag mer än hälften av den afrikanska kontinenten. I fjol nådde bolaget en transaktionsvolym på totalt 100 miljoner kronor.

Platsannonser

Logga in