Rikard Josefsson, vd för Avanza.
Rikard Josefsson, vd för Avanza.
Finans

”Tråkigt att en sektor i näringslivet ska särbehandlas”

Avanzas vd Rikard Josefson sällar sig till kritikerna mot bankskatten. Han anser att det är orimligt att en bransch ska finansiera en viss del av stadsbudgeten.

Uppdaterad 2019-09-18
Publicerad 2019-09-18

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har kommit överens, i den så kallade januariöverenskommelsen, om att införa en bankskatt som ska tillföra det militära försvaret fem miljarder kronor årligen från 2022.

Skatten fanns med tillsammans med en mängd andra när finansminister Magdalena Andersson idag presenterade höstbudgeten. Avanzas vd Rikard Josefson är inte positiv.

– Tråkigt att en sektor i näringslivet skall särbehandlas, säger han.

– Man undrar vilken annan bransch som också ska finansiera en del av statsbudgeten. Kanske telekom borde finansiera satsningar på polisen?

Trots att bankskatten har diskuterats sedan i början av året har regeringen inte kommit ut med exakt utformning av hur bankskatten ska se ut. 

Vad tror du det är som regeringen kommer att beskatta?
– Svårt att svara på. Det kan bli extra vinstskatt eller något liknande som vi betalar för insättningsgarantin eller resolutionsfonden, säger Rikard Josefson.

Magdalena Andersson motiverar valet med att finanssektorn har bidragit till stora kriser historiskt och att det därför är rimligt att beskatta den hårdare. En annan motivering som tidigare har angetts är att bankerna och andra delar av finanssektorn tjänar stor pengar.

– I nominella tal tjänar banker mycket pengar men satt i relation till avkastning på eget kapital är det ingen bransch som sticker ut lönsamhetsmässigt, säger Rikard Josefson.

Kan du ha någon förståelse för regeringens resonemang kring bankskatt?
– Nej.

Vid kritiken mot bankskatten har flera aktörer i finansbranschen uppgett att detta kan förändra konkurrensen för svenska banker globalt.

– Ja skatt är naturligtvis en kostnad vilken kan komma att behöva tas ut i produkter och tjänster, säger Rikard Josefson.

Är tillfället rätt, ur bankernas synvinkel?
– Nej och framförallt inte nu när vi kanske går in i en sämre konjunktur

Kan detta påverka bankernas kunder?
– Det finns en konkurrens mellan banker så att oavkortat överföra  kostnaderna vidare till kunden kanske inte kommer att ske. Dock kommer över tid kunden vara med och betala via avgifter och eller räntemarginaler

Platsannonser