Annons Annons
Carnegie Småbolagsfond startade 1 februari 2012 och har sedan dess ökat i värde med 175 procent (31 augusti 2016). Fonden förvaltas av Viktor Henriksson med rating AA hos Citywire. Carnegie Småbolagsfond är också en av fonderna som ingår i allokeringsfonden Carnegie Total.

”Tråkiga små bolag är överlägsna”

Sedan starten den 1 februari 2012 har Carnegie Småbolagsfond stigit med 175 procent, vilket är bättre än alla andra svenska småbolagsfonder. Framgångsreceptet är Stockholmsbörsens tråkigaste bolag, säger förvaltaren Viktor Henriksson.

Uppdaterad 2016-09-14
Publicerad 2016-09-14

– Precis som våra andra fonder investerar Carnegie Småbolagsfond enligt filosofin fokuserad värdeförvaltning. Det betyder att vi fokuserar på trygga, stabila bolag med starka balansräkningar. Tråkiga bolag helt enkelt, men där utvecklingen kan bli väldigt bra. Vi väljer alltså bort alla typer av förhoppningsbolag och det har varit en fungerande strategi, säger Viktor.

Historiskt har mindre bolag avkastat bättre än stora bolag och de senaste åren har utvecklingen varit imponerande stor.

– Småbolag går inte upp varje dag, men tittar man på småbolag historiskt sett så har de avkastat mycket bättre än Stockholmsbörsen. Och Carnegie Småbolagsfond har gått rejält bra med en uppgång på 175 procent sedan starten för fyra och ett halvt år sedan. Faktum är att ingen annan småbolagsfond har utvecklats så bra som Carnegie Småbolagsfond sedan starten 2012, konstaterar Viktor.

Däremot var starten på 2016 lite kämpig för småbolag och avkastningen för Carnegie Småbolagsfond sämre än tidigare år.

– Självklart är vi besvikna på utvecklingen hittills i år, då fonden inte gått upp så mycket jag hade hoppats på. Under första kvartalet lades ett bud på Meda som vi inte hade i portföljen, Loomis huvudägare sålde och spelbolaget Betsson gick dåligt, vilket påverkade Carnegie Småbolagsfonds utveckling relativt konkurrerande fonder. Men jag är helt trygg med nuvarande innehav, värderingar och börsklimat.

– Vi kämpar dygnet runt för att ge bra avkastning till våra andelsägare och mitt mål är absolut att ligga i topp på avkastningslistorna.

Viktor Henriksson är optimistisk inför hösten och ser fortsatt potential i fastighetssektorn där flera av de största innehaven och även favoritbolagen kan hittas.

– Många känner kanske till att jag gillar företag inom fastigheter och i portföljen finns Peab, Atrium Ljungberg och Fabege. Det är bra tryck på bostads- och kontorsmarknaden och i samband med förbättrad infrastruktur gynnas den här sektorn. Vi ser en god värdetillväxt och fin hyresutveckling. Faktum är att Stockholm nyligen pekades ut som världens starkaste kontorsmarknad! Förutom fastighetsbolag är nykomlingarna Catena Media och Nordic Waterproofing favoriter, två innehav som har utvecklats väldigt bra.

En del av förvaltarens arbete är att läsa in sig på börsintroduktioner för att se om de kan passa i portföljen. Oftast tackar Viktor Henriksson nej då Carnegie Småbolagsfond är begränsad till ett fokuserat antal innehav (30-35) och det är därför extra viktigt att varje bolag uppfyller hans krav. 

– Självklart tittar jag på alla introduktioner som kommer, jag ser det som en skyldighet gentemot andelsägarna. De flesta är inte med på grund av att bolagets stil eller verksamhet inte uppfyller våra kriterier. Ett undantag är Nordic Waterproofing som börsnoterades i juni. 

– Nordic Waterproofing är ett skuldfritt bolag med höga inträdesbarriärer och som visat urstarka siffror. Det är Nordens största tillverkare av taktätningsprodukter, eller enkelt uttryckt takpapp, och även de drivs av en nordisk byggmarknad som jag tror kommer vara mycket god många år framöver.

Carnegie Småbolagsfond startade 1 februari 2012 och har sedan dess ökat i värde med 175 procent (31 augusti 2016). Fonden förvaltas av Viktor Henriksson med rating AA hos Citywire. Carnegie Småbolagsfond är också en av fonderna som ingår i allokeringsfonden Carnegie Total.

Vill du ha löpande nyheter från Carnegie Fonder?

Följ oss på Linkedin och prenumerera på vårt nyhetsbrev Utsikt så tar du del av nyheter, intervjuer och alla våra förvaltares kommentarer.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in