Annons

Annons

Torrt krut i överflöd sänker avkastningar

Fonder för ickenoterat har tagit in 5 triljoner dollar sedan 2012, enligt analyfirman Preqin. Problemet blir att hitta objekt att investera i – och helt riskfritt är det inte heller. Vid en kris kan investerarna tvingas rea ut noterat innehav.

Blackrocks undersökning av 230 institutionella investerare med mer än 7 miljarder dollar under förvaltning visar att drygt hälften vill dra ner sin exponering mot börsnoterade aktier.

Riskkapitalbolagen kan visserligen skryta med sin största hög med torrt krut någonsin: 1,2 triljoner dollar. Men de får räkna med fallande avkastningar eftersom konkurrensen om olika investeringsobjekt tilltar. Det verkar som om de även får vänja sig vid en rabatt på grund av att deras tillgångar är svåromsatta istället för det premium de är vana vid.

Kapitalfirman AQR menar att det är en illusion att tro att det är mindre riskfyllt att investera i icke noterat eller privata marknader. Premium på grund av bristen på likviditet har försvunnit.

Annons

Annons

Enligt kapitalförvaltaren Quantitative Investment AQR så den kommer den klassiska portföljen med 60 procent aktier och 40 procent obligationer inte att avkasta mer än 2,9 procent i genomsnitt per år (efter inflation) nästa decennium. Sedan år 1900 har den klassiska portföljen avkastat 5 procent i genomsnitt per år.

Investeringsfirman GMO tror även att realavkastningen kan bli negativ de sju kommande åren.

I Davos sa Mark Machin, vd för kanadensiska pensionsfonden CPPIB, följande: ”Om marknaderna rubbas eller en allvarlig störning inträffar så kommer de som ska betala ut pensioner eller har andra skyldigheter behöva att ganska snabbt sälja ut sina noterade innehav”.

Med andra ord, vid en kris kommer investerarna att snabbt rea ut det noterade. De måste göra sig av med vad som går att sälja, inte nödvändigtvis med vad de skulle vilja sälja.

CPPIB anses som en av de mer sofistikerade pensionsfonderna i världen och därför är Mark Machins varning anmärkningsvärd, skriver Financial Times USA-redaktör Robin Wigglesworth.

Den senaste svenska riskkapitalfonden som fyllde på med krut är Altor. Den har just fått löfte från delägarna i sin nya fond om drygt 26 miljarder kronor. Riskkapitalgiganten EQT har även den mycket torrt krut i ladorna. För några månader sedan hade EQT 167 miljarder kronor redo att placeras i lukrativa projekt.

Brittiska SB Investment Managers slår dock rekordet. För några månader sedan hade fonden likvida medel motsvarande 593 miljarder kronor.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons