Finans Nyhet

Torbjörn Magnusson

Publicerad

…vd för försäkringsbolaget If, på branschmöte i Monte-Carlo. Orkaner är ett hett samtalsämne.

Admin

Du är en av de 15 personer som sitter i kommittén som anordnar Rendez-Vous de Septembre i Monte-Carlo. Berätta, vad är det?

– Ett stort möte för försäkringsbranschen arrangerat av återförsäkrare som hålls varje år i september. Det är en marknad i ordets ursprungliga betydelse, som markerar inledningen på en process inför upphandlingen av återförsäkring nästa år. Här träffas ungefär 2200 personer i år.

Men varför i Monte-Carlo…?

Annons

– Det har alltid varit här. Det har jag faktiskt inte frågat mig.

Hur går det till, då?

– Det är det jag menar med att det är en riktig marknad. Man träffar varandra på en väldigt litet yta, nämligen Café de Paris, och byter bord några gånger. På tre dagar har jag haft 20 möten. Det blir väldigt täta kontakter och nästan alla i branschen är här.

Annons

Ett tema var ”Compensation: are we all paying too high a price”. Vad betyder det?

– Det var en diskussion om ifall vi betalar för mycket för återförsäkring. Priserna på återförsäkring har gått upp de senaste åren, så det är en diskussion som förs ständigt.

Talas det mycket om orkanen Ivan…?

Annons

– Ja, vi kan följa orkanen dag för dag härifrån, och det är enorma kostnader som står på spel om den träffar Florida. Det skulle inte påverka oss i Sverige särskilt mycket i och för sig, men återförsäkringsbranschen är en verkligt global bransch så det skulle påverka priserna.

Fortsätter priserna på återförsäkring att stiga?

– Jag tycker att det har planat ut.

Annons