Tom Dinkelspiel är ledamot i Nordnet och ordförande i Öhmangruppen som deläger Nordnet tillsammans med investeringsbolaget Nordic Capital. Foto: Öhman
Bank

Tom Dinkelspiel: ”Vi har ingen brådska hitta ny vd”

Peter Dahlgrens efterträdare Anders Danielsson är tillförordnad – men kan bli permanent vd, enligt Nordnet-ledamoten Tom Dinkelspiel. ”Han är en väldigt kompetent ledare”, säger han till Realtid.se.

Uppdaterad 2018-10-02
Publicerad 2018-10-02

Tom Dinkelspiel är ledamot i Nordnet och ingår i bankens ägarsfär via Öhmangruppen.

Han konstaterar att Peter Dahlgren varit en "förtjänstfull medarbetare" som lett organisationen under starkt förändringstryck, men att det nu handlar mer om att "konsolidera ställningarna".

– Vi har haft ett extremt intensivt förändringsarbete som letts av Peter, men nu har vi bestämt att vi ska gå skilda vägar. Det är ett ömsesidigt beslut, säger han till Realtid.se och fortsätter.

– Vi hade en diskussion med honom och kom fram till att det var dags för ett nytt ledarskap.

Hur landade beslutet hos Peter Dahlgren?

– Bara bra. Vi skakade hand och skiljdes som vänner.

Tom Dinkelspiel berättar vidare att Nordnet, under Dahlgrens ledning, behövt investera "extremt mycket pengar" i kundupplevelsen.

En del investeringar har varit direkt dåliga som inköpet av AI-kundtjänsten Amelia från IPSoft – en satsning som skrotades efter drygt ett halvår.

– Jag tror att den kom lite för tidigt och att tjänsten är lite för omogen än, säger Tom Dinkelspiel.

Däremot är han nöjd med nya Nordnet-appen, Swish-implementeringen och att banken numera erbjuder bolån, vilket skapat nya intäktsströmmar.

– Och nu går vi in i en ny fas. Det har varit en ohygglig förändringstakt internt och nu behöver firman lite lugn och ro.

Men att byta vd förknippar få med lugn och ro?

– Nej inte direkt, men vi har ett 100 procentigt förtroende för Peters tillförordnade efterträdare Anders Danielsson [fram tills i dag bolagets chief commercial officer] som är fullt fokuserad på att skapa en resa mot att göra Nordnet än kundvänligare.

– Därför har vi inte heller någon brådska med att hitta en permanent vd-lösning. Vi tycker att Anders är en väldigt kompetent ledare. Det här är inget vi kommer att hasta fram.

Så Anders Danielsson kan rent av bli permanent-vd?

 – Ja, det är inte omöjligt. Men nu ska vi sätta oss ner och ha en transparent process mellan ledning och styrelse om hur nästa vd ska se ut.

Han tillägger att Nordnet söker en vd som "kan fortsätta att bygga en väldigt kundorienterad sparandebank", vilket blir en utmaning för det är "alltid svårt att hitta riktigt bra ledare".

Peter Dahlgrens företrädare Håkan Nyberg var vd i fyra år och hans företrädare ungefär lika länge. Men Tom Dinkelspiel ser inga problem med Nordnets vd-omsättning.

– Att en vd sitter på 5-6 år är inom normalcykeln. Peter Dahlgren satt kortare, men det är ett enskilt fall, säger han.

Tom Dinkelspiels efternamn skvallrar om att han ingår i Öhmansgruppens ägarsfär: Dinkelspiel-familjen som via Öhmangruppen deläger Nordnet tillsammans med investeringsbolaget Nordic Capital.

Men inte heller ur ett ägarperspektiv ser han Peter Dahlgrens korta vd-tid som ett misslyckande. Detta trots att Dahlgren rekryterades till rollen i samband med att Öhmangruppen och Nordic Capital köpte ut Nordnet från börsen i maj 2017.

– Då konstaterade vi att Nordnet står inför rätt stora investeringar. Men den investeringspuckeln låg också till grund för att vi ville att bolaget skulle vara noterat. 

Han menar att det varit en framgångsrik strategi. Under första kvartalet 2018 hade Nordnet "rekordhöga intäkter".

Samtidigt har nätbankens resultat försämrats kraftigt till följd av just stigande kostnader. Under första halvåret 2018 redovisade nätbanken en nästan halverad vinst på 60,9 miljoner kronor (118,3).

Har ni dragit på er för stora kostnader?

– Ja, det gör man väl alltid. Det blir ju lätt så när man satsar på ett antal saker, där AI-investeringen inte blev så lyckad och som nu är avvecklad.

Så det halverade resultatet har ändå påverkat beslutet att låta Peter Dahlgren gå?

– Nej, det var väntat, givet våra tillväxtinvesteringar mot att skapa en kundupplevelse i världsklass.

Platsannonser

Logga in