Börs

Tom Dinkelspiel om Elliot Capitals attack mot Nordnet

Realtid.se avslöjade att Elliot Capital har kommit över omkring tre procent i Nordnet. Nu riskerar Öhmangruppen och Nordic Capital att tvingas höja budet till småspararna.
– Vi får låta accepttiden löpa ut sedan får vi se var vi landar, säger Tom Dinkelspiel, ordförande i Öhmangruppen.
 

Uppdaterad 2016-11-23
Publicerad 2016-11-23

Det är amerikanska Elliot Capital, som i Sverige gjort sig känt genom att ta så kallade positioner överstigande 10 procent i bolag som är föremål för uppköp och på så sätt hindra tvångsinlösen av aktien. Detta hände i till exempel Axis, Arcam och IFS.

Elliot Capital försöker just nu samla ihop så mycket Nordnet-aktier som möjligt. Anledningen är att de vill sitta kvar på aktierna och få budbolaget att höja budet.

– Jag kan inte kommentera andra ägare. Vi i bolaget, Öhmangruppen och Nordic, äger idag 72 procent av Nordnet. Vi väntar på ett ägargodkännande från Finansinspektionen och under tiden kommer det handlas aktier i Nordnet.

Jag tänker på Elliot Capital, det är väl roligare att laga mat åt sina barn än att ha Elliot Capital efter sig?

– Jo, ha ha, jag får hoppas att mina barn är gulligare än vad Elliot Capital är. Men jag har lite svårt att bedöma hur andra ägare ser på bolaget vi har lagt ett bud som vi tycker är rimligt och alla de vi pratat med tycker att budet känns rimligt och bra och jag tycker även att kursutvecklingen visar det. Kursen har legat strax ovanför budet och det är ju en indikation att också marknaden tycker att det är ett rimligt bud.

Nu kan ju marknaden förändras av det faktum att det är just Elliot Capital som äger dryga tre procent i Nordnet. Det här kan ju krångla till det, du känner ju till Elliot Capital och vad de har gjort tidigare?

– Det är så svårt att spekulera i för mig. Vi får låta accepttiden löpa ut sedan får vi se vad vi landar i när den har löpt ut. Vi kan bara konstatera att vi har lagt ett bud som vi tycker är fair, rimligt och bra och balanserat. Öhmangruppen har ju dessutom sträckt sig på tå för att det här budet ska bli bra, vi har ju apporterat in våra aktier på 35 kronor för att vi vill att marknaden ska få ett bra och balanserat bud. Sedan får vi avvakta till accepttiden har löpt ut och se var vi står någonstans, säger Tom Dinkelspiel.

Enligt uppgift är det Nordea som sålt omkring 3 procent av Nordnet till Elliot Capital. Detta trots att representanter för Nordic Capital, enligt uppgift, ska ha vädjat och uppmanat samtliga banker att sälja till dem.
”Vi köper stora block, små block och enskilda aktier”, ska Nordic ha kommunicerat. Trots det sålde alltså Nordea till Elliot Capital och budbolaget NNB är stressade över att det ska komma ut på marknaden. Nu riskerar aktien att hamna under korseld.

Enligt uppgifter till Realtid.se ligger Elliot Capitals aktier i ett Morgan Stanley-konto som i ägarförteckningen har omkring 3 procent av aktierna i Nordnet.

Realtid.se söker representanter för Nordic Capital. 

Platsannonser