Tjäna 250.000 på fildelningsböter

<pufftextlänk>Nu finns det två "försäkringar" för den som vill skydda sig mot fildelningsböter.</pufftextlänk> "Sprid din kultur, så står vi för konsekvenserna", säger handelsbolaget Delautrix. Konsekvensen för den som tecknar dubbla försäkringar kan vara en vinst på en kvarts miljon kronor.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-07-03

I förra veckan presenterade Uppsalabon Magnus Bråth den första försäkringen mot fildelningsböter. För 140 kronor om året skyddar Tankafritt.nu dig så du kan ladda ner utan oro.

Dagen efter lanserades ett till fildelningsskydd. Delautrix är ett svenskt handelsbolag som erbjuder skydd för svenska privatpersoner och företag.

Med valspråket "Sprid din kultur, så står vi för konsekvenserna" hoppas företaget kunna locka oroliga fildelare att teckna "försäkring" hos företaget, för samma kostnad som Tankafritt.nu.

En bötfälld kund kan som mest få ut 250.000 kronor i ersättning av Delautrix. Konkurrenten Tankafritt.nu har i dagsläget ingen övre gräns för hur mycket en kund kan bli ersatt för fildelningsbrott.

Då varken Tankafritt.nu eller Delautrix är riktiga försäkringsbolag lyder de därför under andra lagar än dessa. En fälld fildelare som tilldöms böter på 250.000 kronor kan därför genom att teckna dubbla "försäkringar" tjäna lika mycket som hon blivit fälld för.

Det innebär att dubbelförsäkring, som för det mesta är förbjudet, nu är tillåtet.

– Ja, man kan få vara kund hos oss också, säger Tankafritt.nu:s Magnus Bråth till Realtid.se.

Det är precis som vilken annan tjänst som helst?

– Ja.

Han menar att det är viktigt juridiskt att tjänsten inte kallas för ett försäkringsbolag och vill inte jämföra sig med andra typer av försäkringar.

– Nej, det vill jag inte gärna göra. Jag väljer att inte kalla det försäkring på något sätt, säger han.

Samma sak säger även det nystartade bolaget Delautrix. De har fått in 1.200 medlemmar efter att bland annat ha uppmärksammats i SVT:s Rapport.

– Vi är ett handelsbolag och vill inte kalla oss för ett försäkringsbolag, det är andra krav då. Vi är ett ersättningsbolag, säger Eugen Archy, vd på Delautrix, till Realtid.se.

Är det möjligt för en kund hos Tankafritt.nu att även bli kund hos er?

– Ja, det spelar ingen roll. Det är som ett vanligt företag. Det är inga problem.

För närvarande har Delautrix råd att betala maxbeloppet 250.000 kronor för två personer. Den summan klarar man av att betala utan att räkna in de avgifter som de 1.200 medlemmarna åtagit sig att betala för att ta del av tjänsten.

Finansinspektionen, som bland annat har för uppgift att granska försäkringsrörelser, har undersökt fildelningsskydden och kommit fram till att tjänsterna inte erbjuder en försäkring i traditionell mening.

En försäkring kan bara ersätta ett lagligt intresse, och det är inte möjligt att försäkra sig mot böter vid lagbrott.

– Sedan ska det finnas vissa kriterier för att det ska vara en försäkringsrörelse. Ett av dem är att det ska vara att en försäkring ska ersättning utgå vid ovissa händelser. När det gäller Tankafritt.nu utgår böter för fildelningsbrott, och det är inte en oviss händelse, säger Susanne Sundberg på Finansinspektionen till Realtid.se.

Eftersom det inte rör sig om en försäkring är det därför inte heller möjligt att tala om dubbelförsäkring, menar hon.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in